Žrebičkova jetrca v čebulni omaki
Print Friendly, PDF & Email

Žrebičkova jetrca v čebulni omaki so okusna prav tako kot katera druga, so pa bolj zdrava saj je žrebičkovo meso eno od najkvalitetnejših in bogatih predvsem z železom. Pripravljena na dušeni čebuli, slastna in hranljiva vas bodo pripravila do prijetnega oblizovanja. Postrežena k solati s čičeriko pa ne bodo zahtevala posebne priloge.

Žrebičkova jetrca v čebulni omaki – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • ponev za pripravo
  • pripomoček za pire krompir ali vilice

Žrebičkova jetrca v čebulni omaki – sestavine:

  • 200 g žrebičkovih jetrc (4 do 5 rezin debeline in velikosti zrezka)
  • 1 večja čebula
  • 1 do 2 dl vode
  • sol in sveže mleti poper po okusu
  • ščepec domačih sušenih zelišč
  • 2 zrna česna
  • 2 jušni žlici oljčnega olja

Količina sestavin je primerna za 2 osebi, čas priprave 20 minut.

Žrebičkova jetrca v čebulni omaki – postopek priprave

Na liste nasekljajte čebulo in o do mehkega podušite na vodi. Če voda med dušenjem povre jo po potrebi dolivajte. Dušeno čebulo zmečkajte z pripomočkom za pire krompir ali vilicami.

V tako pripravljeno čebulno omako dodajte zrezke iz žrebičkovih jetrc in jih nekaj minut podušite.

Jetrca obrnite in jih šele sedaj posolite, popoprajte ter dodajte mešanico suhih začimb. Po potrebi dolivajte vodo. Po eni do dveh minutah, ko so jetrca pečena dodajte še strt česen in oljčno olje.

Takoj ponudite na ogrete krožnike.

Pameten nasvet
K jedi lahko ponudite zimsko solatko za zdravje in priloga ne bo potrebna.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Žrebičkovo meso je dietno saj vsebuje malo maščob. Če ste slabokrvni in vam primanjkuje železa si žrebičkova jetrca pripravite v omaki iz dušene čebule. Čebula vsebuje antioksidant barvilo  kvercetin, ki pa ga telo iz sveže čebule slabo absorbira. Izloča se z kuhanjem ali dušenjem v vodi in je na temperaturo odporen. Jed je primerna za ohranjanje telesne teže in vzdrževanje mišične mase. Tudi z dodatkom priporočane solate je primerna za diabetike.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu.Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor