Skutni njoki s polnovredno moko
Če bi radi svojim jedem dodali okusno in bolj zdravo prilogo poskusite skutne njoke s polnovredno moko. Prepričali vas bosta okus in tekstura, ki se kar topi v ustih. Enostavnejših in hitreje pripravljenih njokov še niste pripravljali!
Skutni njoki s polnovredno moko – pripomočki:
- skleda za mešanje testa
- pasirka za pire krompir
- deska
- nož
- lonček s skalo za merjenje količin
- večja cedilka ali posoda z naluknjanim dnom
Skutni njoki s polnovredno moko – sestavine:
- 250 gr ne pasirane sladke skute (sladka skuta je pripravljena iz kuhanega mleka)
- 2,5 dl polnovredne moke (namesto vage izberite kar vašo domačo merico)
- eno jajce
- sol
- sveže nariban muškatni orešek
- mešanica domačih suhih zelišč (peteršilj, bazilika, timijan, zelena, origano)
Skutni njoki s polnovredno moko – postopek priprave
Skuto, začimbe in jajce stresete v posodo kjer boste pripravljali testo in vse dobro pretlačite s pasirko za pire krompir.
Dodajte moko in oblikujte kepo testa. Medtem ko testo počiva pripravite desko za valjanje in jo posujte s polnovredno moko. Na štedilnik pristavite vodo za kuhanje njokov in jo osolite po okusu.
Testo položite na pomokano desko in razrežite na 4 do 5 kosov. Iz njih oblikujte kače debeline dveh manjših prstov ter jih pod kotom razrežite na kose velikosti njokov.
Vsak njok še malo povaljajte po rokah, da ga lepo oblikujete.
Njoke stresite v vrelo vodo in na tihem ognju kuhajte toliko časa, da splavajo na površino. Med kuhanjem nekajkrat rahlo in z občutkom premešate, da se njoki ne primejo na dno posode. Kuhane stresite v večje sito ali posodo z naluknjanim dnom ter jih dobro ocedite. Še vroči se podajo k Pašticadi – aromatičnemu dalmatinskemu golažu ali kakšni drugi jedi na žlico.