Višnjev džem
Višnjev džem je odlična poslastica, ki obogati in okrasi razne vrste peciva, palačinke in nenazadnje tudi kos kruha za zajtrk. Njegova obstojnost nam omogoča sladkanje tako poleti, kot pozimi.
Višnjev džem – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za kuhanje
- kuhalnica
- grelna plošča – štedilnik
- stekleni kozarčki s pokrovčki
- zajemalka
- čajna žlička
- velika jušna žlica
- palični sekljalnik (po želji)
Višnjev džem – sestavine:
- 2,4 kg višenj
- 1,2 kg želirnega sladkorja
- 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
- sok 1 limone
- 1 žlička cimeta v prahu
- 2 žlici ruma
Višnjev džem – postopek:
Višnje najprej operemo in jim odstranimo pečke in peclje.
Stresemo jih v posodo za kuhanje, dodamo želirni sladkor, vanilijev sladkor, limonin sok, cimet, rum in dobro premešamo ter segrevamo na zmerni temperaturi do vretja.
Med kuhanjem občasno premešamo in odstranjujemo peno, ki se nabira na površini.
Džem kuhamo toliko časa, da se zgosti in nekoliko zbistri. Po želji lahko s paličnim sekljalnikom malo sesekljamo višnje, da je džem bolj gladke teksture in so koščki sadja manjši.
Še vroč džem nadevamo v čiste in segrete steklene kozarce za vlaganje in takoj zapremo s pokrovčki. Kozarce čez noč postavimo v pečico, katero smo predhodno ogreli na 60 stopinj Celzija in jo izključili.
Tako, džem je pripravljen. Prijetno sladkanje.