Višnjev džem
Print Friendly, PDF & Email

Višnjev džem je odlična poslastica, ki obogati in okrasi razne vrste peciva, palačinke in nenazadnje tudi kos kruha za zajtrk. Njegova obstojnost nam omogoča sladkanje tako poleti, kot pozimi.

višnjev džem

Višnjev džem – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za kuhanje
  • kuhalnica
  • grelna plošča – štedilnik
  • stekleni kozarčki s pokrovčki
  • zajemalka
  • čajna žlička
  • velika jušna žlica
  • palični sekljalnik (po želji)

Višnjev džem – sestavine:

  • 2,4 kg višenj
  • 1,2 kg želirnega sladkorja
  • 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
  • sok 1 limone
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • 2 žlici ruma

Višnjev džem – postopek:

Višnje najprej operemo in jim odstranimo pečke in peclje.

višnjev džem

višnjev džem

 

 

 

 

 

Stresemo jih v posodo za kuhanje, dodamo želirni sladkor, vanilijev sladkor, limonin sok, cimet, rum in dobro premešamo ter segrevamo na zmerni temperaturi do vretja.

višnjev džem

Med kuhanjem občasno premešamo in odstranjujemo peno, ki se nabira na površini.

višnjev džem

Džem kuhamo toliko časa, da se zgosti in nekoliko zbistri. Po želji lahko s paličnim sekljalnikom malo sesekljamo višnje, da je džem bolj gladke teksture in so koščki sadja manjši.

višnjev džem

Še vroč džem nadevamo v čiste in segrete steklene kozarce za vlaganje in takoj zapremo s pokrovčki. Kozarce čez noč postavimo v pečico, katero smo predhodno ogreli na 60 stopinj Celzija in jo izključili.

višnjev džem

Tako, džem je pripravljen. Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor