Tiramisu iz robidnic
Iz klasičnega tiramisuja z okusom kave, kakava in ruma, je nastalo kar nekaj različic te čudovite sladice. Ena takšnih je tudi tiramisu iz robidnic, ki je poletno osvežilna in sladko kislo sadnega okusa.
Tiramisu iz robidnic – pripomočki:
- pekač s snemljivim robom velikosti 36 cm x 25 cm
- posoda za mešanje
- mešalnik
- žlica
- tehtnica
- lonec
Tiramisu iz robidnic – sestavine:
- cca. 30 piškotov savoiardi
- 600 g maskarpone sira
- 600 ml sladke smetane za stepanje
- 2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
- par kapljic pomarančne arome
- sok 1 pomaranče
- 3 žlice marmelade iz robid ali ribeza ali malin
- 250 g robid in malin
- peki papir
Tiramisu iz robidnic – postopek:
Savoiardi piškote razporedimo po pekaču, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem. Če se nam robovi ne izidejo, jih obrežemo. Ožamemo sok ene pomaranče, ji dodamo 1 dl vode in prelijemo piškote.
V posodi za mešanje zmiksamo sladko smetano, vendar samo toliko, da postane puhasta. Dodamo maskarpone sir, sladkor v prahu in nekaj kapljic pomarančne arome. Zmiksamo do kompaktne gostote in maso premažemo čez piškote. Sok pomaranče, ki smo ga prelili čez piškote in pomarančna aroma, ki smo jo dodali v kremo, bo sladici odvzela tipični okus maskarpone sira in ji dala neverjetno aromo in svežino.
Kremo enakomerno poravnamo čez piškote in preko razporedimo jagodičevje. V našem primeru so to robide in maline.
V lonec damo 3 žlice marmelade, ki naj bo tudi iz jagodičevje, še najlepše se poda marmelada iz ribeza. Marmeladi dodamo 4 žlice vode in jo rahlo segrejemo. Samo toliko, da se da lepo premešati in da se lepo poveže z vodo. Marmelado neenakomerno pokapljamo čez robidnice.
Sladico damo za par ur v hladilnik, še najbolje čez noč. Ponudimo močno ohlajeno.