Solata iz orjaškega lignja
Solata iz orjaškega lignja je odlična morska specialiteta, ki bo zagotovo navdušila tudi najbolj zahtevne. V hladilniku, v pokriti solatni skledi počaka tudi 3-4 dni. Solata iz orjaškega je osvežilna in odličnega okusa. Lahko jo ponudimo kot prilogo mesnim ali ribjim jedem.
Pripomočki za pripravo solate iz orjaškega lignja
- 2 lonca za kuhanje večje velikosti
- deska in nož za rezanje sestavin
- velika solatna skleda
- cedilo
- ožemalnik citrusov
- žlica
- merilnik tekočin
Sestavine za solato iz orjaškega lignja
Za 8 oseb:
- 1 kg zamrznjenih že očiščenih in narezanih orjaških lignjev (po želji lahko uporabimo tudi sveže orjaške lignje, ki jih je potrebno očistiti in narezati na kose pred kuhanjem).
- 1 kg krompirja
- sol in poper
- 1 dl olivnega olja
- 3 stroki česna
- 1 žlica gorčice
- 1 žlica limoninega soka
- 2 žlici peteršilja (posušenega ali svežega)
- 2 žlici majoneze
Priprava solate iz orjaškega lignja
Vzamemo krompir, ga operemo in damo v vodo (neolupljenega), ga zalijemo z vodo, toliko, da je krompir pokrit in pristavimo na štedilnik, počakamo, da zavre in ga nato v pokriti posodi kuhamo tako dolgo, da se skuha. Krompir bo kuhan v približno 30 minutah, odvisno od vrste in velikosti krompirja.
V drug lonec damo kuhati 1 kilogram že očiščenih in narezanih orjaških lignjev. Če boste kupili neočiščene, jih pred tem očistite.Tudi lignje zalijemo z vodo, ki jo rahlo solimo. Kuhamo jih (v pokriti posodi) približno 25 minut.
Po poteku tega časa krompir olupimo in narežemo na drobne kvadratke.
Orjaške lignje pa odcedimo in dodamo k že narezanemu krompirju ter pustimo, da se sestavine ohladijo.
Med tem časom na drobno narežemo 3 stroke česna in ožamemo limono. V veliko solatno skledo stresemo krompir in lignje, solimo in popramo po okusu.
Dodamo narezane stroke česna, 1 žlico limoninega soka, žlico gorčice, 1 dl olivnega olja in dve žlici peteršilja.
Na koncu dodamo še dve žlici majoneze in vse sestavine dobro premešamo s pomočjo kuhalnice. Ko so sestavine lepo združene, skledo s solato postavimo v hladilnik za dve uri.
Solata iz orjaških lignjev je pripravljena.
Dober tek.