Poletna mineštra s testeninami
Mineštra je morda jed, ki bolj pritiče hladnejšim dnem, a ko je vrt poln zelenjave, bi je bilo škoda ne uporabiti v tej jedi. Mineštra iz sveže zelenjave je hitro pripravljena, bogata z vitamini in minerali, povrh vsega pa dobrega okusa.
Poletna mineštra s testeninami – pripomočki:
- nož in deska
- lonec
- ponvica
- žlica
- žlička
- kuhalnica
- cedilo
Poletna mineštra s testeninami – sestavine:
za 2 osebi
- 1 večji krompir
- 2 korenčka
- peste cvetače
- pest brokolija
- 3 žlice maščobe (rastlinsko olje, svinjska mast…)
- 1 par hrenovk ali klobas
- 2 žlici bele moke
- žlička mlete rdeče paprike
- pest testenin
- voda
- sol in poper
Poletna mineštra s testeninami- postopek:
Krompir olupimo in narežemo na kocke. Očistimo tudi korenček in ga narežemo na kolobarje. Cvetačne in brokolijeve cvetove raztrgamo na manjše dele, trše dele pa narežemo.
V lonec nalijemo žlico maščobe in segrevamo. Ko je maščoba segreta, na njej podušimo zelenjavo.
Po nekaj minutah zalijemo z vodo in še naprej kuhamo. Rahlo solimo in popramo, saj bo nekaj začimbe dodala še hrenovka ali klobasa. Med tem pripravimo prežganje. V ponvici segrejemo 2 žlici maščobe, vanjo pa vsujemo moko in jo pražimo. S kuhalnico mešamo, da se moka ne zažge. Ko postane moka rahlo rjava, dodamo žličko mlete paprike, na hitro premešamo in zalijemo z vodo.
Ko je zelenjava kuhana, prežganje vlijemo v mineštro in premešamo. Če v jedi ne želimo grudic, vlijemo prežganje preko cedilca. V kolikor se nam bo jed zdela pregosta, zalijemo s še malo vode.
V mineštro dodamo kuhat testenine. Hrenovke ali klobase narežemo na kolobarje in jih prav tako damo kuhat v mineštro. Ko so testenine in mesnine kuhane, je jed gotova in pripravljena na lačne želodčke.
Brbončice vam bodo hvaležne.