Jagodna torta z vaniljevo kremo
Print Friendly, PDF & Email

Jagodna torta z vaniljevo kremo in s podlago iz puhastega biskvita je slastna, ravno prav sladka torta, obložena s svežimi, dišečimi jagodami. Krema je zelo preprosta, narejena iz vaniljevega pudinga in skute. Vse skupaj pa je prelito s prelivom, ki ga naredimo iz soka in poljubnega želirnega sredstva.

jagodna-torta-z-vaniljevo-kremo

Jagodna torta z vaniljevo kremo – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • 1 večja kozica
  • 1 manjša kozica
  • plastična posoda
  • ročni mešalnik z metlicama za stepanje
  • metlica za stepanje
  • sito/cedilo
  • lopatka za torte
  • peki papir
  • model za torto premera 21 cm
  • jedilna žlica

Jagodna torta z vaniljevo kremo – sestavine:

(za torto premera 21 cm)

Biskvit:

  • 3 jajca
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 jedilna žlica vode
  • 1 jedilna žlica olja
  • 100 g moke
  • 1 poravnana čajna žlička pecilnega praška
  • 1 jedilna žlica kakava

Krema:

  • 250 g pasirane skute
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vaniljevega pudinga
  • 300 ml mleka

Za zaključek:

  • 500 g jagod
  • 250 ml bistrega soka (lahko zmešamo tudi jagodni ali malinov sirup in vodo)
  • 1 jedilno žlico agar-agarja (ali drugega želirnega sredstva po izbiri)

Jagodna torta z vaniljevo kremo – priprava:

Jagode očistimo in prerežemo na polovice. Zmešamo moko in pecilni prašek.

jagodna-torta-z-vaniljevo-kremo
Najprej pripravimo vaniljevo osnovo za kremo, ker se mora ohladiti, preden jo uporabimo naprej. Na ogenj pristavimo primerno veliko kozico, v katero vlijemo mleko in dodamo sladkor v prahu. Med segrevanjem mešamo, dokler se sladkor ne stopi, nato dodamo vaniljev puding. Vse skupaj kuhamo, dokler ne dobimo gostega pudinga. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se nam ne prime na dno. Puding odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi.

jagodna-torta-z-vaniljevo-kremoV ohlajen puding z ročno metlico za stepanje vmešamo pasirano skuto.

jagodna-torta-z-vaniljevo-kremoJajca in sladkor v prahu stepamo na visoki hitrosti, dokler ne dobimo rahle, svetle mase (cca. 10 minut). Potem med stepanjem dodamo žlico vode in žlico olja. Moko s pecilnim praškom presejemo v maso iz jajc in sladkorja. Na koncu dodamo še žlico kakava in premešamo.

jagodna-torta-z-vaniljevo-kremoMaso vlijemo v tortni model, ki smo ga obložili s peki papirjem oz. ga ustrezno namastili. Biskvit pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C 20 minut. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit pečen. Biskvit vzamemo iz pečice in počakamo, da se malo pohladi, preden nadaljujemo z nadevom.

jagodna-torta-z-vaniljevo-kremoČe želimo, lahko biskvit rahlo navlažimo z jagodnim sokom. Po biskvitu razporedimo pripravljeno vaniljevo skutino kremo.

jagodna-torta-z-vaniljevo-kremoPo kremi razporedimo polovice jagod. V manjšo kozico vlijemo sok in dodamo žlico agar-agarja. Počakamo, da zavre, nato premešamo in na nizkem ognju kuhamo, dokler se agar-agar ne stopi (5 – 10 minut). Občasno premešamo. Vse skupaj enakomerno prelijemo po jagodah. Torto damo v hladilnik za 2 uri. Če boste uporabili drugo želirno sredstvo, sledite navodilom za pripravo, ki se nahajajo na embalaži.

jagodna-torta-z-vaniljevo-kremoOhlajeno torto vzamemo iz modela in postrežemo.

jagodna-torta-z-vaniljevo-kremoUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 70 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor