Zeljne krpice
Še ena izmed izmed tistih nostalgičnih, ki nas spomni na otroštvo. Jed, ki najbolj paše prav v zimskih mesecih. Če imate čas, lahko sami pripravite krpice iz testa, ki se lepo ujemajo s sladkim zeljem, če pa ste v stiski s časom, pa lahko uporabite tudi kupljene krpice, rezance ali metuljčke tako kot mi.
Zeljne krpice – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož za rezanje
- posoda ali malo večja ponev
Zeljne krpice – sestavine
(za 3 osebe)
- 1 manjša glava zelja (ali polovica malo večje)
- 1 čebula
- 3 debelejše rezine slanine (cca. 50 g)
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 2 žlici paradižnikove omake
- 0,5 dl rdečega vina
- cca. 3 žlice vode
- sol, poper, malo rastlinskega olja
Zeljne krpice- priprava:
Zelje narežemo na krpice, približno en centimeter velike. Trde dele lahko zavržemo.
Na malo rastlinskega olja prepražimo čebulo in slanino, ki smo jo narezali na majhne koščke. Ko sta prepraženi, dodamo žličko sladkorja in zelje. Dodamo še vse začimbe, paradižnikovo omako, vino in približno 3 žlice vode.
Premešamo in dušimo, dokler zelje ne postane mehko.
Medtem skuhamo testenine po navodilih. Ko so skuhane, jih zmešamo z zeljnimi krpicami in postrežemo.
Pa dober tek!