Kokosova sladica brez peke
Nimate veliko časa, vseeno pa bi radi pripravili posladek? Kokosova sladica je kot nalašč za to. Potrebujete le nekaj sestavin in zelo malo časa za samo pripravo (a računajte tudi na čas, ki ga sladica potrebuje za počivanje v hladilniku).
Sladica je nastala čisto spontano, ko je moj mož praznoval rojstni dan, jaz pa sem ga kljub zelo slabi izbiri sestavin v domači shrambi želela presenetiti. Z nekaj improvizacije je nastala spodnja sladica, katero pa bom zagotovo še kdaj pripravila, saj oba obožujeva kokos. V tem receptu je kokosova sladica v okrogli obliki, saj je ”nadomeščala torto”, sicer pa lahko to sladico pripravite tudi v kvadratnem ali pravokotnem pekaču in jo nato narežete na kocke in tako dobite kokosove kocke. No, ampak pojdimo lepo po vrsti …
Pripomočki za kokosove sladice brez peke:
- poljuben pekač, moj je silikonski in premera 20 cm
- skleda za mešanje sestavin
- kuhalnica ali žlica
- dve posodi za taljenje čokolade nad soparo
- PVC vrečka za živila, škarje
- servirni krožnik
- štedilnik
- hladilnik
Sestavine za kokosove sladice brez peke
- 200 g kokosove moke
- 100 g mletega sladkorja
- 200 ml sladke smetane
- 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
- 1 zavojček vaniljevega pudinga
Za preliv:
- 50 g temne čokolade
Priprava kokosove sladice brez peke
Kokosova sladica brez peke je pripravljena kot bi mignil, otročje lahko je.
V večjo skledo odmerimo vse suhe sestavine – kokosovo moko, mleti sladkor, vaniljev sladkor in prašek za vaniljev puding. Vse dobro premešamo. Nato pa počasi pričnemo s prilivanjem sladke smetane. Vmes mešamo. Na koncu dobimo dokaj gosto zmes.
Zmes predevamo v poljuben pekač in zmes za kokosovo sladico brez peke porazdelimo po pekaču, malenkost jo pritisnemo in po vrhu poravnamo. Najlažje to storimo kar z rokami, ki smo jih pred tem seveda umili. Tako, kokosova sladica brez peke je pripravljena. Sedaj jo postavimo v hladilnik za dve uri (lahko tudi več), da se strdi.
Po dveh urah vzamemo kokosovo sladico brez peke iz hladilnika in si pripravimo servirni krožnik na katerem bomo kokosovo sladico postregli. Silikonski pekač na glavo obrnemo na krožnik in previdno odstranimo silikonski model.
V kolikor boste sladico delali v klasičnem pekaču, jo s pomočjo papirja za peko enostavno enostavno vzemite iz pekača.
Na vodni sopari raztopimo čokolado, ki jo, ko se stopi, nadevamo v PVC vrečko za živila. Ko je čokolada v vrečki, vrečki s pomočjo škarij odrežemo rob in čokolado v poljubnem vzorcu nabrizgamo po kokosovi sladici brez peke. Čokolado lahko tudi prelijete čez sladico. Kakor želite. Kokosovo sladico še enkrat postavimo v hladilnik za 5-10 minut, da se čokolada strdi in sladica brez peke je pripravljena, da jo narežemo na poljubne kose in postrežemo.
Prijetno sladkanje!