Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni
Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni je omamno dišeč kruh s hrustljavo skorjo in puhasto sredico iz samih dobrih sestavin.
Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- merilna posoda za tekočine
- 1 večja in 2 manjši skledi
- jedilna žlica
- čista kuhinjska krpa
- kuhalnica
- pekač in pečica
Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni – sestavine:
(za dva cca. 400 g hlebčka)
- 500 g polnozrnate pirine moke
- 350 ml mlačne vode
- 30 g kvasa
- 2 jedilni žlici agavinega sirupa ali medu
- 60 mešanih semen (lanena, sezam, bučna, sončnična, …)
- 1 jedilno žlico olja
- 15 g soli
Polnozrnat pirin kruh z mešanimi semeni – priprava:
V večjo skledo odtehtamo moko, v manjšo pa mleta semena. V 350 ml mlačne vode nadrobimo 30 g kvasa in dodamo 2 jedilnin žlici agavinega sirupa oz. medu. Premešamo z leseno kuhalnico in pustimo stati 15 minut. Mešanico semen prelijemo z jedilno žlico olja in dobro premešamo. V moko dodamo 15 g soli in mešanico semen, pomešanih z oljem, ter jih z roko vmešamo v moko. Vse skupaj prelijemo s pripravljenim kvascem in z roko zgnetemo v testo.
Testo pustimo v skledi in ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Testo pustimo vzhajati na toplem mestu 30 minut. Nato ga ponovno pregnetemo, razpolovimo, oblikujemo hlebčka ali štručki in prestavimo na pekač. Hlebčka ponovno pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 min.
Pečico segrejemo na 200 ºC. Hlebčka oz. štručki damo v ogreto pečico in ju pečemo 30 minut.