Testeninska solata s paradižnikom in artičokami
Testeninsko solato s paradižnikom in artičokami vam priporočam kot samostojen obrok ali kot prilogo k različnim jedem. Odlično se obnese tudi kot piknik solata. Je zelo priročna, ker jo lahko pripravimo tudi dan v naprej in brez problema shranimo v hladilnik. Najboljša je, če jo postrežemo hladno.
Testeninska solata s paradižnikom in artičokami – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- deska za rezanje
- nož
- stiskač za česen
- 2 kozici (ena s pokrovko)
- kuhalnica
- jedilna žlica
- čajna žlička
- cedilo za testenine
- večja skleda
Testeninska solata s paradižnikom in artičokami – sestavine:
(za 4 – 6 oseb)
- 230 g testenin (svedrov)
- 2 jedilni žlici rastlinskega olja
- 3 manjše stroke česna
- 1 srednje velika rdeča paprika
- 450 g paradižnika
- 340 g artičokinih srčkov (iz kozarca)
- 10-15 listov sveže bazilike
- 1 čajna žlička suhega origana
- sol in poper
- 1-2 jedilni žlici vinskega kisa (po želji)
- voda za kuhanje testenin
- 1 žlička soli (za testenine)
Testeninska solata s paradižnikom in artičokami – priprava:
Zelenjavo operemo, česen olupimo in drobno nasekljamo oz. stistnemo s stiskačem za česen. Paradižnik narežemo na manjše kose, papriko na trakove. Bazilikine liste grobo nasekljamo.
V kozici zavremo vodo, jo solimo in v vrelo vodo vsujemo testenine, ter jih kuhamo v skladu z navodili na embalaži. V drugi kozici na segretem olju prepražimo drobno nasekljan česen, da zadiši, takoj dodamo na trakove narezano papriko in jo dušimo, dokler se ne zmehča (cca. 5 minut).
Kuhane testenine odcedimo, prelijemo s hladno vodo, da se pohladijo in damo v skledo. Dodamo na manjše kose narezan paradižnik, dušene trakove paprike, odcejene artičokine srčke, žličko origana in nasekljane sveže liste bazilike. Posolimo in popramo po okusu.
Vse sestavine temeljito premešamo in postrežemo. Baziliko in origano odmerimo po svojem okusu. Lahko več, lahko manj kot je zapisano v receptu. Namesto suhega origana, lahko uporabimo svežega, če ga imamo na razpolago. V tem primeru ga odmerimo 1 jedilno žlico. Po želji lahko dodamo tudi žlico ali dve vinskega kisa, čeprav sama ta korak raje izpustim, ker kisa ne marajo vsi v družini. Raje ga postrežem posebej in si ga vsak doda po svojih željah in po svojem okusu.
Uživajte v okusih!