Testeninska solata s paradižnikom in artičokami
Print Friendly, PDF & Email

Testeninsko solato s paradižnikom in artičokami vam priporočam kot samostojen obrok ali kot prilogo k različnim jedem. Odlično se obnese tudi kot piknik solata. Je zelo priročna, ker jo lahko pripravimo tudi dan v naprej in brez problema shranimo v hladilnik. Najboljša je, če jo postrežemo hladno.

testeninska-solata-s-paradiznikom-in-articokamiTesteninska solata s paradižnikom in artičokami – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • stiskač za česen
  • 2 kozici (ena s pokrovko)
  • kuhalnica
  • jedilna žlica
  • čajna žlička
  • cedilo za testenine
  • večja skleda

Testeninska solata s paradižnikom in artičokami – sestavine:

(za 4 – 6 oseb)

  • 230 g testenin (svedrov)
  • 2 jedilni žlici rastlinskega olja
  • 3 manjše stroke česna
  • 1 srednje velika rdeča paprika
  • 450 g paradižnika
  • 340 g artičokinih srčkov (iz kozarca)
  • 10-15 listov sveže bazilike
  • 1 čajna žlička suhega origana
  • sol in poper
  • 1-2 jedilni žlici vinskega kisa (po želji)
  • voda za kuhanje testenin
  • 1 žlička soli (za testenine)

Testeninska solata s paradižnikom in artičokami – priprava:

Zelenjavo operemo, česen olupimo in drobno nasekljamo oz. stistnemo s stiskačem za česen. Paradižnik narežemo na manjše kose, papriko na trakove. Bazilikine liste grobo nasekljamo.

testeninska-solata-s-paradiznikom-in-articokamiV kozici zavremo vodo, jo solimo in v vrelo vodo vsujemo testenine, ter jih kuhamo v skladu z navodili na embalaži. V drugi kozici na segretem olju prepražimo drobno nasekljan česen, da zadiši, takoj dodamo na trakove narezano papriko in jo dušimo, dokler se ne zmehča (cca. 5 minut).

testeninska-solata-s-paradiznikom-in-articokamiKuhane testenine odcedimo, prelijemo s hladno vodo, da se pohladijo in damo v skledo. Dodamo na manjše kose narezan paradižnik, dušene trakove paprike, odcejene artičokine srčke, žličko origana in nasekljane sveže liste bazilike. Posolimo in popramo po okusu.

testeninska-solata-s-paradiznikom-in-articokamiVse sestavine temeljito premešamo in postrežemo. Baziliko in origano odmerimo po svojem okusu. Lahko več, lahko manj kot je zapisano v receptu. Namesto suhega origana, lahko uporabimo svežega, če ga imamo na razpolago. V tem primeru ga odmerimo 1 jedilno žlico. Po želji lahko dodamo tudi žlico ali dve vinskega kisa, čeprav sama ta korak raje izpustim, ker kisa ne marajo vsi v družini. Raje ga postrežem posebej in si ga vsak doda po svojih željah in po svojem okusu.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor