Breskov preliv za sladoled
V poletnem času se lepo prileže sladoled, saj nas lepo osveži. Kako pa ga lahko popestrimo? Breskov preliv je super ideja. Pripravljen je zelo hitro, potrebujemo pa le 2 sestavini. Odličen je tudi kot namaz za palačinke. Uporabimo ga lahko takoj. Če pa imamo veliko breskev, ga shranimo v kozarce za vlaganje. Sladkamo ga seveda po okusu.
Pripomočki za breskov preliv za sladoled:
- ponev
- kuhalnica
- visoka in ozka plastična skleda
- palični mešalnik
- lonec
- kozarci za vlaganje
- krpa
- brisača
Sestavine za breskov preliv za sladoled:
- breskve
- sladkor (količina po okusu)
Postopek priprave breskovega preliva za sladoled:
Breskve olupimo, očistimo in narežemo na manjše koščke. Stresemo jih v ponev in začnemo počasi segrevati. Dodamo sladkor, premešamo in pražimo dokler ne postanejo mehke.
Ko so se breskve zmehčale jih pretresemo v skledo in s paličnim mešalnikom spasiramo v gladek pire.
Kozarce za vlaganje dobro operemo in vanje vlijemo še vroč breskvin pire (najbolje je, da pire sega do roba kozarcev zato, da pustimo, čim manj zraka v njih). S pokrovčki jih zapremo.
V lonec položimo krpo, nanjo pa kozarce. Prilijemo vodo do 2/3 kozarcev. Postavimo na štedilnik, zavremo, zmanjšamo temperaturo ter tako kuhamo še 20 minut.
Kozarce vzamemo iz lonca, jih obrnemo na glavo in pokrijemo z brisačo. Tako jih pustimo dokler se popolnoma ne ohladijo (čez noč).
Tako je naš breskov preliv za sladoled pripravljen.
Prijetno sladkanje. 🙂