Mapo tofu po vegansko 麻婆豆腐
Mapo tofu je tipična sečuanska jed, ki je danes na menijih skoraj vseh restavracij na Kitajskem. Ima značilni okus kombinacije pekočega in okusa otrplosti ali ma (麻), ki ga daje sečuanski poper (hua jiao 花椒). Običajno jed vsebuje koščke sesekljane svinjine, ki se ji bomo danes izognili. Hitra in enostavna priprava, primerna za vsakogar. Kot prilogo ponudimo kuhani riž.
Mapo tofu po vegansko – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- kuhalnica
- vok ali ponev
Mapo tofu po vegansko – sestavine:
(za 2 osebi)
- kocka mehkejšega tofuja (približno 400 g)
- sojina pasta
- čili (svež ali posušen)
- ingverjeva korenina (2-3 cm)
- 3 stroki česna
- sečuanski poper (花椒)
- sol
- sojina omaka
- 1 žlica škroba
- olje
- kitajska čebula ali šalotka
Mapo tofu po vegansko – postopek:
Tofu umijemo in narežemo na približno 1 – 1.5 cm velike kocke.
Ingver in česen sesekljamo, čili narežemo na trakove. Količina čilijev je odvisna od tega, kako pekoči so. Čebulo ali šalotko narežemo na kolobarčke.
Na vročem olju na hitro popražimo ingver in česen, dodamo čilije in sečuanski poper (huajiao).
Dodamo žlico sojine paste in pomešamo. Dodamo sol.
Dodamo kocke tofuja in sojino omako ter občasno potresemo ali pomešamo.
Škrob zmešamo z eno do dvema žlicama hladne vode, dobro pomešamo, da se škrob enakomerno razporedi in ni grudic. Nato zmes škroba vlijemo na tofu. Ko se tofu prekrije z omako in pokuha, sestavine pa prepojijo, je jed končana. Po vrhu lahko posujemo na kolobarčke narezano šalotko.
Mapo tofu ponudimo ob rižu.
Dober tek!