Mapo tofu po vegansko 麻婆豆腐
Print Friendly, PDF & Email

Mapo tofu je tipična sečuanska jed, ki je danes na menijih skoraj vseh restavracij na Kitajskem. Ima značilni okus kombinacije pekočega in okusa otrplosti ali ma (), ki ga daje sečuanski poper (hua jiao 花椒). Običajno jed vsebuje koščke sesekljane svinjine, ki se ji bomo danes izognili. Hitra in enostavna priprava, primerna za vsakogar. Kot prilogo ponudimo kuhani riž.

Mapo tofu po vegansko7

Mapo tofu po vegansko – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • vok ali ponev

Mapo tofu po vegansko – sestavine:

(za 2 osebi)

  • kocka mehkejšega tofuja (približno 400 g)
  • sojina pasta
  • čili (svež ali posušen)
  • ingverjeva korenina (2-3 cm)
  • 3 stroki česna
  • sečuanski poper (花椒)
  • sol
  • sojina omaka
  • 1 žlica škroba
  • olje
  • kitajska čebula ali šalotka

Mapo tofu po vegansko – postopek:

Tofu umijemo in narežemo na približno 1 – 1.5 cm velike kocke.

Mapo tofu po vegansko1

Ingver in česen sesekljamo, čili narežemo na trakove. Količina čilijev je odvisna od tega, kako pekoči so. Čebulo ali šalotko narežemo na kolobarčke.

Mapo tofu po vegansko2

Na vročem olju na hitro popražimo ingver in česen, dodamo čilije in sečuanski poper (huajiao).

Mapo tofu po vegansko4

Dodamo žlico sojine paste in pomešamo. Dodamo sol.

Mapo tofu po vegansko3

Dodamo kocke tofuja in sojino omako ter občasno potresemo ali pomešamo.

Mapo tofu po vegansko5

Škrob zmešamo z eno do dvema žlicama hladne vode, dobro pomešamo, da se škrob enakomerno razporedi in ni grudic. Nato zmes škroba vlijemo na tofu. Ko se tofu prekrije z omako in pokuha, sestavine pa prepojijo, je jed končana. Po vrhu lahko posujemo na kolobarčke narezano šalotko.

Mapo tofu po vegansko6

Mapo tofu ponudimo ob rižu.

Mapo tofu po vegansko7

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor