Grešna goveja juha iz ekonom lonca
Juhuhu! Po vseh letih sem upala zapisati, da pripravljam govejo juho v ekonom loncu in vame ni udarila strela. 😉 V ekonom loncu kuham govejo juho zato, ker vedno ostane bistra, ker sestavine ohranijo več hranljivih snovi, vitaminov in mineralov, ker sestavine pri takšnem kuhanju ne oksidirajo, in ker je hitro skuhana in na ta način varčujem s časom in energijo. Zame so pri takem načinu priprave boljša tudi okus, barva in vonj.
Kaj potrebujemo za pripravo grešne goveje juhe iz ekonom lonca:
- ekonom lonec
- lonec
- cedilo
- štedilnik
Sestavine za pripravo grešne goveje juhe iz ekonom lonca:
- 3/4 kg govedine za juho s kostjo
- 2 velika korenčka
- celi peteršilj (s korenom in zelenjem)
- 1/2 čajne žličke celega črnega popra
- 1 zravnano čajno žličko soli
- 2 l hladne vode
Postopek priprave grešne goveje juhe iz ekonom lonca:
Vse sestavine damo v ekonom lonec.
Zapremo pokrov in pristavimo na ploščo štedilnika, ki smo jo prižgali na največjo moč. Ko zavre in para zapre ventil ekonom lonca, zmanjšamo temperaturo na tretjino in kuhamo 25 minut.
Ploščo ugasnemo, lonec pa pustimo vsaj dve uri na štedilniku. Petnajst minut pred kosilom ekonom lonec odpremo in juho precedimo v drugo posodo. Pristavimo jo na štedilnik. Kuhan korenček vzamemo iz juhe, ga olupimo in na drobno nasekljamo. Sveži drobnjak na kratko narežemo s škarjami. Ko juha zavre, za trenutek pokuhamo ozke domače rezance, vložimo nasekljan korenček in narezan drobnjak in grešna goveja juha iz ekonom lonca je pripravljena. Serviramo tako vročo, da se še kadi iz nje …
Serviramo tako vročo, da se še kadi iz nje …