Mesni kuglof
Če želite da je vaše kosilo poleg odličnega okusa tudi dekorativno in občudovanja vredno kako na oko tako tudi na okus vam predlagam da naredite mesni kuglof. Recept zadostuje za 8 obrokov, kot prilogo pa svetujem restan krompir.
Mesni kuglof – pripomočki:
- kalup za kuglof oz. šarkelj
- globlja posoda ali pekač za kuhanje v pečici
- ponev
- kuhalnica
- velika jušna žlica
Mesni kuglof – sestavine:
- 2 veliki žlici svinjske masti
- olje
- 500 g mletega mesa
- 1 manjša glava kislega zelja
- 1 kavna skodelica riža
- sol,poper
- 1 žlica vegete
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- voda
Mesni kuglof-postopek:
V ponvi segrejemo 2 žlici svinjske masti in dodamo mleto meso. Meso pražimo na zmernem ognju, dodamo sol, poper, vegeto, rdečo mleto papriko in skodelico riža.
Po končanem praženju ponev pokrijemo in meso odstranimo z ognja. Glavo kislega zelja pripravimo tako, da izrežemo korenino in ločimo liste.
Kalup za kuglof dobro naoljimo in ga obložimo z listi kislega zelja tako, da ti gledajo čez robove. Napolnimo ga s pripravljenim mletim mesom in pokrijemo vrhnjo plast z zeljnimi listi nato pa polijemo z 2 dl vode.
V pečico segreto na 160 stopinj Celzija položimo globlji pekač ali posodo napolnjeno z vodo in vanjo napolnjeni kalup za kuglof. Pečemo 2h in 30 min.
Po poteku tega časa vzamemo kuglof iz posode z vodo in ga pokrijemo z servirnim krožnikom. Pustimo vsaj 20 minut da se ohladi.
Mesni kuglof je pripravljen. Ko se kalup za kuglof, pokrit z servirnim krožnikom nekoliko ohladi ga preprosto obrnemo in postrežemo.
Dober tek.