Lepinja
Print Friendly, PDF & Email

Mmmmm … ko po hiši zadiši po domači lepinji. Lepinja je manjši kruhek, z velikimi luknjami. Značilna je za balkansko kuhinjo, lahko jo ponudimo kot kruh ali kot prilogo različnim jedem.

Pripomočki za pripravo lepinje:

  • manjša posoda
  • večja posoda
  • žlica
  • pekač
  • peki papir

Sestavine za pripravo lepinje:

  • 1/2 kocke kvasa
  • 500 g  moke
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • cca 400 ml vode

Postopek priprave lepinje:

V manjši posodi naredimo kvasni nastavek, nadrobimo kvas in mu dodamo sladkor, malo moke in malo mlačne vode. Vse skupaj zmešamo in pustimo vzhajati.

Lepinja-1

V večji posodi zmešamo moko, sol, vzhajan kvasni nastavek in vodo. Masa mora biti bolj tekoča kot za klasičen kruh. Maso vzhajamo.

Lepinja-2

Ko naraste, jo premešamo in še enkrat vzhajamo.

Lepinja-3

V pekač obložen s peki papirjem, s pomočjo zajemalke naredimo kupčke. Mase je za 5 malih lepinj, ali 2 veliki lepinji.

Lepinja-4

Pečemo na 180°C približno 15 minut, tako da se lepo zapečejo. Ko so pečene, jih zavijemo v serviet in ohladimo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor