Krompirjevi svaljki
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevi svaljki so vsestransko uporabni, saj jih lahko uporabimo za pripravo sladkih in slanih jedi. So enostavni za pripravo in odlična rešitev, kako porabiti pire krompir, ki smo ga preveč pripravili za kosilo. V tem primeru preskočimo prvi del recepta, in hladnemu pire krompirju dodamo jajce in moko ter nadaljujemo po spodnjem receptu. Sama svaljke vedno pripravim na zalogo in jih imam v skrinji vedno pripravljene za uporabo. Na desko dam peki papir in nanj polagam nekuhane svaljke. Desko polno svaljkov dam v skrinjo čez noč, da zamrznejo, potem pa jih iz deske poberem in shranim v vrečko za zamrzovanje. Tako pripravljeni so lepo samostojno zamrznjeni in se nam ne sprimejo. Priprava zamrznjenih svaljkov je enaka pripravi svežih.

Krompirjevi-svaljki

Pripomočki za pripravo krompirjevih svaljkov:

  • posoda za kuhanje
  • tlačilka
  • posoda za mešanje
  • penovka

Sestavine za pripravo krompirjevih svaljkov:

  • cca. 500 g krompirja
  • 1 jajce
  • sol po okusu
  • cca. 150 g gladke moke
  • 1 žlica masla

Postopek priprave krompirjevih svaljkov:

Krompir umijemo in ga damo v posodo za kuhanje ter prelijemo z vodo. Kuhamo dokler krompir ni mehak.

Krompirjevi-svaljki-1

Skuhanega olupimo in mu dodamo žlico masla. Skupaj zmečkamo in ohladimo. Ohlajenemu krompirju dodamo jajce in približno 150 g moke. Vse skupaj dobro premešamo.

Krompirjevi-svaljki-2

Po potrebi dodajamo moko, toliko da nastane kompaktno testo. Iz testa naredimo svaljke.

Krompirjevi-svaljki-3

Če želite svaljke ocvreti, v posodi segrejte olje na približno 180 °C in vanj polagajte svaljke. Cvrite dokler niso lepo zlato-rjavo zapečeni. Ocvrti svaljki se odlično prilegajo različnim jedem. Pri nas jih imamo najrajši ob zrezkih v naravni omaki ali pa pečenem odojku.

Krompirjevi-svaljki-4

Če pa se odločite za kuhane svaljke, v posodi zavrite osoljeno vodo in vanjo polagajte svaljke. Svaljki so kuhani, ko priplavajo na površje.

Krompirjevi-svaljki-5

Kuhane svaljke lahko prav tako kot ocvrte ponudite poleg zrezkov v različnih omakah. Po okusu jih lahko posujete  z drobtinami popraženimi na žlici masla.

Po želji pa jih lahko tudi naredite “na sladko”.  Meni so najljubši povsem preprosti. Kuhane svaljke posujem z žličko rjavega sladkorja in cimetom. Po okusu pa jih lahko prelijete tudi s sadnim ali čokoladnim prelivom.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 55 Povprečno: 4.2]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor