Mini kruhki
Malo posebni, a tako mehki in hitro pripravljeni mini kruhki, da nam jih lahko pomagajo narediti tudi naši otroci. Celotna izdelava, od začetka do pečenih kruhkov, ne bo trajala več kot 2 uri.
Moko lahko prilagajamo našim željam in okusom. Mi jih ponavadi izdelujemo iz bele gladke pšenične ali pirine moke.
Pripomočki za mini kruhke:
- pečica
Sestavine za mini kruhke:
S 500 g moke:
- 500 g bele gladke moke (ali katere druge moke po želji)
- 5 g suhega kvasa (ali 1/3 kocke svežega)
- 15 g sladkorja
- 2 dl mleka
- 8 g soli
- 0,80 dl olja
- 100 g kisle smetane
Premaz:
- 30 g masla
- 1 jajce
Postopek za mini kruhke:
Najprej natehtamo moko v posodo, kjer bomo naredili testo za mini kruhke. V moko naredimo jamico, kamor vsujemo suh kvas, sladkor ter zalijemo jamico z 2 dl mlačnega mleka.
Pustimo 10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo sol, olje in kislo smetano ter vse skupaj pregnetemo. Dobiti moramo voljno, mehko, rahlo lepljivo testo, ki naj počiva 45 minut.
Vzamemo pekač, ki ga premažemo z maslom. Testa bo dovolj za pekač približnih mer 32 x 25 cm. Če imate manjši pekač, naredite malo večje kroglice, če imate pekač večji, oblikujte manjše kroglice.
Za opisan pekač 32 x 25 cm oblikujem kroglice velikosti večjega oreha. Približno 20 do 22 gramske.
Ko porabimo vso testo, pustimo kroglice vzhajati 40 minut, nato jih na tanko premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Medtem segrejemo pečico, klasičen program, na 190 °C in pečemo kruhke približno 15 minut. Naj bodo po vrhu lepo zlato rjavo zapečeni.
Pečene mini kruhke vzamemo iz pečice in jih pokrijemo s kuhinjsko serveto za 10 minut, nato jih lahko postrežemo že mlačne, odlični pa bodo tudi še par dni po peki.
Dober tek! 😊