Hitra sirova pogača z jajci
Print Friendly, PDF & Email

Hitra sirova pogača z jajci je pravzaprav zelo okusen kruh, ki bo ob pomanjkanju časa za pripravo, zagotovo odlična izbira. Saj za pripravo hitre sirove pogače z jajci od začetka do konca ne potrebujemo več kot 40 minut. Hitra sirova pogača z jajci je poleg hitre priprave in zelo dobrega okusa tudi povsem preprosta. Ne potrebujemo kvasa, gnetenja niti vzhajanja testa, količina pogače pa zadostuje za 6 do 8 oseb. Hitro sirovo pogačo z jajci lahko postrežemo ob katerem koli obroku. Prav tako jo lahko uporabimo za pripravo sendvičev ali pa nanjo enostavno namažemo namaz, tekne pa tudi kar tako. Pri nas jo jemo kar namesto kruha.

Pripomočki za hitro sirovo pogačo z jajci

  • okrogli pekač premera 28 cm
  • električni mešalnik z metlicami

Sestavine za hitro sirovo pogačo z jajci

Za 6-8 oseb:

  • 125 g margarine ali svinjske masti
  • 6 celih jajc
  • 500 g bele gladke moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • 180 g kisle smetane
  • 200 g belega slanega sira  (feta sir)
  • 2 dl mleka
  • 2 ravni čajni žlički soli

Kako pripravimo hitro sirovo pogačo z jajci

Vzamemo večjo posodo in vanjo razbijemo 6 celih jajc. S pomočjo mešalnika zmiksam jajca in dodamo 2 žlički soli ter postopoma dodajamo mleko.

Ko je masa lepo premešana, dodamo še lonček kisle smetane ter ponovno s pomočjo električnega mešalnika premešamo.

V drugi posodi odtehtamo 500 g moke in vanjo stresemo 1 vrečko pecilnega praška ter ti dve sestavini malo premešamo z žlico.

Sedaj ponovno vzamemo električni mešalec  in v jajčno maso postopoma žlico po žlico, dodajamo moko z umešanim pecilnim praškom. Med združevanjem sestavin maso nenehno mešamo.

Ko smo jajcem in mleku dodali vso moko in se prepričali, da so sestavine lepo združene, masa pa nekoliko bolj gosta od tiste za ameriške palačinke ali praženec. Sedaj vzamemo sir in ga preprosto nadrobimo v narejeno maso ter vmešamo s pomočjo žlice ali kuhalnice.

Sedaj odložimo mešalnik in vzamemo pekač ter ga postavimo na štedilnik. V pekač damo margarino ali mast ter jo na srednje močnem ognju raztopimo.

Takoj, ko je maščoba raztopljena štedilnik ugasnemo. Vzamemo narejeno maso in s pomočjo velike jušne žlice maso postopoma, žlico po žlico, vlijemo v pekač.

Pomembno
Pri vlivanju mase v pekač, bodimo previdni, vlivamo samo žlico po žlico in sicer tako, da vlijemo eno zraven druge. Nikakor ne vlivamo cele mase naenkrat, ampak postopoma, tako bomo dosegli, da se na dnu pekača naredi fina hrustljava skorjica še pred pečenjem.

Ko smo porabili vso narejeno maso, napolnjen pekač postavimo v na 180 °C (ventilacija) segreto pečico in pečemo 25 minut.

Čas in temperaturo po potrebi prilagodimo naši pečici. Ko čas poteče, vzamemo hitro sirovo pogačo z jajci iz pečice in jo pokrijemo s platneno kuhinjsko brisačo ter pustimo, da se ohladi. Hitra sirova pogača z jajci je pripravljena. Narežemo jo na kose in postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor