Vaniljev sufle
Print Friendly, PDF & Email

Sufle (souffle) je nežna francoska jed in jo pripravljamo kot sladico ali na slano kot prilogo. Sufle dopušča različne okuse. V sladki verziji so običajno čokoladni ali vaniljevi, sadni, z marmelado. V slani verzija najdemo sufle s sirom,  z raznoliko zelenjavo in začimbami. Za vse verzije je značilno, da med peko precej narastejo, vendar kakor hitro narastejo, tudi upadejo. Zato velja pravilo, da sufle ne čaka, ampak da mi čakamo sufle.

Tudi na fotografiranje sufle ne čaka in naj povem, da je sufle pri peki narastel vsaj 3 cm in je bil videti prav glamurozno, vendar žal, mi to ni uspelo dobiti v sliko, ker je v minuti padel. Kar za sufle seveda ni nič narobe, temveč prav.

Vaniljev sufle – pripomočki:

  • 4 pekači za sufle premer 8 cm, višina 5 cm
  • slaščičarski čopič

Vaniljev sufle – sestavine:

Zadošča za 4 sufleje

  • 25 g masla
  • 10 g namenske moke
  • 120 ml mleka
  • 1 strok vanilje (alternativa aroma vanilje)
  • 30 g sladkorja
  • 2 jajci
  • ščep soli

In še:

  • 1 žlička masla za namastitev pekačev
  • 2 žlici kristalnega sladkorja za posip pekačev
  • 1 žlička sladkorja v prahu za posip suflejev

Vaniljev sufle – postopek:

Ker priprava suflejev poteka zelo hitro, priporočam da si pripravimo vse potrebne sestavine. Tako bo priprava potekala brez zapletov.

Predlagam, da se najprej lotimo modelčkov (pekačev) za sufleje. S slaščičarskim čopičem jih premažemo z maslom, katero naj bo sobne temperature. In sicer to storimo tako, da s čopičem mažemo po modelčku od spodaj navpično navzgor. To bi naj menda pomagalo, da bo sufle med peko res lepo narastel. Nato jih izdatno posipamo s kristalnim sladkorjem. Tako pripravljene modelčke damo na stran, da počakajo do polnitve.

Strok vanilje po dolžini razpolovimo in z nožem postrgamo vaniljeva semena.

V kozici segrejemo maslo in dodamo moko ter jo na zmerni temperaturi (indukcija številka 4/9) približno 1 minuto pražimo. Kozico odstavimo iz ognja in prilijemo mleko.

Nato dodamo še semena vaniljevega stroka in ščep soli. Vse premešamo in kozico vrnem nazaj na kuhališče ter kratko pokuhamo v gladko, enotno belo kremo.

Ker je kozica zaradi kuhanja vroča, predenemo belo kremo v hladno posodo. Nato primešamo rumenjaka, najprej enega, nato še drugega. Mešamo s kuhalnico.

Iz beljakov stepemo sneg. Med stepanjem postopoma dodajamo sladkor. Nato sneg beljakov postopno vmešamo v kremo. Mešamo nežno in rahlo.

Sedaj napolnimo modelčke za sufleje. Pomagamo si z žlico. Napolnimo jih do 3/4 do zgornjega roba pekača.

Peči jih damo v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj Celzija, klasične peke, 12 do 15 minut, odvisno od pečice oz. tako dolgo, da se za 3 cm dvignejo nad modelček. Jaz sem jih pekla 14 minut.

Po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu.

Uživajte ob nežnem vaniljevem sufleju.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor