Tople kumare s hrenovko
Tople kumare s hrenovko so osvežilna poletna jed, ki v vročih dneh predstavlja lahek in nasiten obrok. Kumare lahko shranimo tudi za zimske dni tako, da jih nasekljane zamrznemo. Tudi zamrznjene pripravimo po enakem postopku. Priležejo se v vročih in mrzlih dneh, še posebej tistim jedcem, ki imajo radi jedi “na žlico”. S hrenovko pa je zadoščeno tudi zvestim mesojedcem.
Tople kumare s hrenovko – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- 3 posode za kuhanje
- tlačilka za krompir
- tehtnica
- majhna žlička
Tople kumare s hrenovko- sestavine:
za 5 oseb:
- 600 g krompirja
- 600 g kumar
- 2 stroka česna
- 1 svež paradižnik
- 2 žlički zelenjavne mešanice
- sol
- ščepec mletega popra
- ščepec muškatnega oreščka
- 1 žlica kisa
- 1 par hrenovk
Tople kumare s hrenovko – postopek:
Krompir olupimo, nasekljamo na koščke in ga skuhamo v osoljeni vodi.
Med tem časom, ko se krompir kuha, nasekljamo kumarice na majhne koščke.
Kumarice damo v posodo za kuhanje, dolijemo malo vode …
… dodamo nasekljan paradižnik, strt česen, sol, poper, mešanico začimb in muškatni orešček.
Kuhamo na zmerni temperaturi toliko časa, da se kumare zmehčajo, vendar ne preveč.
Medtem se je krompir že skuhal. Krompir odcedimo (vodo shranimo, če jo bomo rabili kasneje) in ga pretlačimo.
Pretlačen krompir vstavimo v posodo s kumarami in …
… premešamo. V kolikor se nam zdi jed preveč gosta, dodamo tekočino v kateri smo kuhali krompir. Vmešamo še kis.
V vmesnem času posebej skuhamo hrenovke, jih narežemo na kolesca in jih vmešamo v jed. Vse skupaj dobro premešamo in jed je pripravljena, da jo postrežemo.
Dober tek!
Poleg te okusne jedi, se prileže: