Ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom
Dežnikarice oz. marele so priljubljene gobe zaradi svojega okusa in tudi zaradi same priprave, saj so relativno hitro pečene. Meso dežnikaric (marel) je belo in milega okusa. V sezoni njihove rasti, jih pripravim na najrazličnejše načine, zelo radi oz. najrajši pa imamo ocvrte. Še posebno priljubljene so, če jih pripravim s sirom in s sezamovimi semeni. V kolikor niste ljubitelj katerega od dodatkov, le-teh enostavno ne dodate in dežnikarice samo ocvrete.
Ocvrte dežnikarice s sirom in sezamom – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- tehtnica
- 2 posodi oz. globok krožnik
- vilice
- prijemalka
- ponev
- posoda za odcejanje
- papirnate serviete
- majhna žlica
- štedilnik – grelna plošča
Ocvrte dežnikarice s sirom in sezamom – sestavine
Za 3 osebe:
- 220 g dežnikaric (marel)
- 2 žlički soli (oz. po okusu)
- 3-4 jajca (odvisno od debeline)
- 100 g bele mehke moke
- 100 g naribanega poltrdega sira
- 100 g krušnih drobtin
- 50 g sezamovih semen
In še:
- olje za cvrtje
Ocvrte dežnikarice s sirom in sezamom – postopek
Dežnikarice (marele) najprej pripravimo in sicer odrežemo bet in uporabimo samo klobuke. Če marele niso umazane, je dovolj, da jih samo spihamo. Jaz jih vedno operem pod tekočo vodo in nekaj časa pustim v odcejevalniku, da se dobro odcedijo, po potrebi pa jih še popivnam s papirnato brisačo.
Očiščene in osušene marele posolimo po obeh straneh in jih na enak način (s posipanjem) pomokamo.
Pripravimo maso za paniranje: razžvrkljamo jajca, dodamo jim ščepec soli in nariban sir. V drugo posodo nasujemo drobtine in sezamova semena ter pomešamo.
Marele najprej po obeh straneh pomočimo v jajčno maso in nato povaljamo v drobtinah s sezamom.
Medtem na štedilnik postavimo ponev in vanjo vlijemo olje za cvrtje. V ponvi naj bo olja za približno 1 cm globine (“za en prst”). Olje segrevamo do vročega tako, da le-to zacvrči, ko vanj položimo marele. Cvremo najprej po eni strani približno 4 minute oz. do želene obarvanosti in jih nato obrnemo in ravno tako cvremo po drugi strani še približno 4 minute.
Ocvrte dežnikarice (marele) postrežemo takoj, še vroče. Zraven se poleg solate odlično poda popečen pire krompir ali krompirjev narastek, pa tudi katera druga priloga po lastnem izboru.
Dober tek!
Če niste ljubitelj cvrtja, lahko dežnikarice (marele) pripravite tudi na žaru: