Ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom
Print Friendly, PDF & Email

Dežnikarice oz. marele so priljubljene gobe zaradi svojega okusa in tudi zaradi same priprave, saj so relativno hitro pečene. Meso dežnikaric (marel) je belo in milega okusa. V sezoni njihove rasti, jih pripravim na najrazličnejše načine, zelo radi oz. najrajši pa imamo ocvrte. Še posebno priljubljene so, če jih pripravim s sirom in s sezamovimi semeni. V kolikor niste ljubitelj katerega od dodatkov, le-teh enostavno ne dodate in dežnikarice samo ocvrete.

Ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom

Ocvrte dežnikarice s sirom in sezamom – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • 2 posodi oz. globok krožnik
  • vilice
  • prijemalka
  • ponev
  • posoda za odcejanje
  • papirnate serviete
  • majhna žlica
  •  štedilnik – grelna plošča

Ocvrte dežnikarice s sirom in sezamom – sestavine

Za 3 osebe:

  • 220 g dežnikaric (marel)
  • 2 žlički soli (oz. po okusu)
  • 3-4 jajca (odvisno od debeline)
  • 100 g bele mehke moke
  • 100 g naribanega poltrdega sira
  • 100 g krušnih drobtin
  • 50 g sezamovih semen

In še:

  • olje za cvrtje

Ocvrte dežnikarice s sirom in sezamom – postopek

Dežnikarice (marele) najprej pripravimo in sicer odrežemo bet in uporabimo samo klobuke. Če marele niso umazane, je dovolj, da jih samo spihamo. Jaz jih vedno operem pod tekočo vodo in nekaj časa pustim v odcejevalniku, da se dobro odcedijo, po potrebi pa jih še popivnam s papirnato brisačo.

Ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom

Očiščene in osušene marele posolimo po obeh straneh in jih na enak način (s posipanjem) pomokamo.

ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom

Pripravimo maso za paniranje: razžvrkljamo jajca, dodamo jim ščepec soli in nariban sir. V drugo posodo nasujemo drobtine in sezamova semena ter pomešamo.

Ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom

Marele najprej po obeh straneh pomočimo v jajčno maso in nato povaljamo v drobtinah s sezamom.

Ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom

Medtem na štedilnik postavimo ponev in vanjo vlijemo olje za cvrtje. V ponvi naj bo olja za približno 1 cm globine (“za en prst”). Olje segrevamo do vročega tako, da le-to zacvrči, ko vanj položimo marele. Cvremo najprej po eni strani približno 4 minute oz. do želene obarvanosti in jih nato obrnemo in ravno tako cvremo po drugi strani še približno 4 minute.Ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom

Ocvrte dežnikarice (marele) postrežemo takoj, še vroče. Zraven se poleg solate odlično poda popečen pire krompir ali krompirjev narastek, pa tudi  katera druga priloga po lastnem izboru.

Ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom

Dober tek!

Ocvrte dežnikarice (marele) s sirom in sezamom

Če niste ljubitelj cvrtja, lahko dežnikarice (marele) pripravite tudi na žaru:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor