Marele – dežnikarice na žaru
Marele sem največkrat pripravljala tako, da sem jih ocvrla, drugače pripravljenih skoraj nismo jedli. Za spremembo, pa sem jih tokrat pripravila na žaru in zagotovo jih še bom. Marele je potrebno termično obdelati, ker so surove škodljive. Ker jih ne pečemo dolgo, so pripravljene v zelo kratkem času. Seveda pa ne smemo pozabiti, da so marele (gobe nasploh) začimbe in ne glavna hrana, katere nikakor ne smemo uživati z alkoholom.
Marele – dežnikarice na žaru – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- žar ponev
- čopič
- velika žlica
- sekljalnik (ni nujno)
- štedilnik – grelna plošča
Marele – dežnikarice na žaru – sestavine
Za 2 osebi
- 4 srednje velike marele
- sol (po okusu)
- poper (po okusu)
- 3 žlice olivnega olja
- ščepec timijana
- strok česna
- šopek peteršilja
Marele – dežnikarice na žaru – postopek
Marelam odstranimo bet (ga zavržemo) in klobuke očistimo na poljuben način: lahko jih samo spihamo (gobe se naj ne bi prale) ali jih operemo. Jaz sem jih oprala pod tekočo vodo in pustila na papirnati brisači, da so se dobro odcedile, skoraj posušile.
V sekljalniku (ali ročno) nasekljamo petršilj in česen.
Klobuke marel prerežemo na polovico in jih najprej po spodnji strani posolimo, popopramo, posujemo s timijanom in premažemo z oljno mešanico nasekljanega česna in petršilja.
Na vroči žar ponvi (povšino premažemo z oljem) najprej pečemo marele po spodnji površini, torej, obrnjene navzdol. Pečemo pribl. 3 minute.
Preden marele obrnemo, ponovimo postopek še po zgornji strani kolobukov: posolimo, popopramo, posujemo s timijanom in premažemo z oljno mešanico nesekljanega petršilja in česna.
Po 3 minutah peke, so marele pečene in pripravljene, da jih postrežemo.
H krožniku marel na žaru, se odlično poda mocarela sir in kos svežega kruha Kruh s sirotko. Dober tek!