Marele – dežnikarice na žaru
Print Friendly, PDF & Email

Marele sem največkrat pripravljala tako, da sem jih ocvrla, drugače pripravljenih skoraj nismo jedli. Za spremembo, pa sem jih tokrat pripravila na žaru in zagotovo jih še bom. Marele je potrebno termično obdelati, ker so surove škodljive. Ker jih ne pečemo dolgo, so pripravljene v zelo kratkem času. Seveda pa ne smemo pozabiti, da so marele (gobe nasploh) začimbe in ne glavna hrana, katere nikakor ne smemo uživati z alkoholom.

marele - dežnikarice na žaru

Marele – dežnikarice na žaru – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • žar ponev
  • čopič
  • velika žlica
  • sekljalnik (ni nujno)
  • štedilnik – grelna plošča

Marele – dežnikarice na žaru – sestavine

Za 2 osebi

  • 4 srednje velike marele
  • sol (po okusu)
  • poper (po okusu)
  • 3 žlice olivnega olja
  • ščepec timijana
  • strok česna
  • šopek peteršilja

Marele – dežnikarice na žaru – postopek

Marelam odstranimo bet (ga zavržemo) in klobuke očistimo na poljuben način: lahko jih samo spihamo (gobe se naj ne bi prale) ali jih operemo. Jaz sem jih oprala pod tekočo vodo in pustila na papirnati brisači, da so se dobro odcedile, skoraj posušile.

marele - dežnikarice na žaru

V sekljalniku (ali ročno) nasekljamo petršilj in česen.

marele - dežnikarice na žaru

Klobuke marel prerežemo na polovico in jih najprej po spodnji strani posolimo, popopramo, posujemo s timijanom in premažemo z oljno mešanico nasekljanega česna in petršilja.

marele - dežnikarice na žaru

Na vroči žar ponvi (povšino premažemo z oljem) najprej pečemo marele po spodnji površini, torej, obrnjene navzdol. Pečemo pribl. 3 minute.

marele - dežnikarice na žaru

Preden marele obrnemo, ponovimo postopek še po zgornji strani kolobukov: posolimo, popopramo, posujemo s timijanom in premažemo z oljno mešanico nesekljanega petršilja in česna.

marele - dežnikarice na žaru

Po 3 minutah peke, so marele pečene in pripravljene, da jih postrežemo.

marele - dežnikarice na žaru

H krožniku marel na žaru, se odlično poda mocarela sir in kos svežega kruha Kruh s sirotko. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor