Navadni osočnik z okusom morja
Print Friendly, PDF & Email

Navadni osočnik z okusom morja je zelo razširjena rastlina, ki raste, prav imate, ob morju. Pri nas to slanušo enoletnico, ki cveti od julija do septembra, največkrat najdemo v Sečoveljskih solinah. Na prvi pogled človek ne bi rekel, da je ta divja zelenjava nekaj, kar se uporablja v kulinariki, vendar je steblo navadnega osočnika užitno, sočno in mehko, zato se iz njega lahko pripravi različne slane jedi. Poudarek na slane, saj ima navadni osočnik res popolnoma okus po morju.

Priznam, tudi sama nisem vedela, da se to rastlino lahko je, dokler je nisem videla v enem izmed kuharskih programov na televiziji. In ker sem ‘firbec’ in v kuhinji rada eksperimentiram, sem se odločila, da si priskrbim navadni osočnik tudi sama in poskusim kaj je to za ena slanuša. Odločila sem se jo pripraviti na najlažji možen in najhitrejši način. No, surov v solati bi bil se enostavnejši.

Navadni osočnik z okusom morja

Navadni osočnik z okusom morja – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Navadni osočnik z okusom morja – sestavine

Za 2-3 osebe:

  • 70 g navadnega osočnika
  • 350 ml vode
  • 25 g masla

Navadni osočnik z okusom morja – priprava

Navadni osočnik najprej dobro sprite pod vodo in odcedite. Če je vaš navadni osočnik v grmičkih, jih prelomite, da dobite samo stebelca.

Navadni osočnik z okusom morja

Zavrite posodo z vodo in vanjo stresite navadni osočnik. Kuhajte 2 do 3 minute na zmernem ognju. Nikakor vodi NE dodajajte soli, saj je osočnik že sam po sebi dovolj slan.

Navadni osočnik z okusom morja

V ponvi medtem segrejte maslo.

Navadni osočnik z okusom morja

Osočnik odcedite in ga stresite v ponev. Rahlo mešajte kakšno minuto.

Navadni osočnik z okusom morja

Stresite ga na krožnik in postrezite.

Navadni osočnik z okusom morja

Kot priloga se najbolj poda k morskim jedem; ribam ali školjkam. Sama sem ga poskusila z enostavnimi kapesantami v ponvi in moram reči, da sem se res počutila kot sredi poletja na morju, čeprav je že jesen in morja nikjer ni na spregled.

Navadni osočnik z okusom morja

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Nina Jesih

Na kratko, sem kuratorka in koordinatorka projektov v produkcijski hiši in zelo zelo rada jem. Hkrati pa imam tudi svoje podjetje, kjer učim ženske, kako se znebiti stresa na naraven način in kako poskrbeti zase brez slabe vesti. Še predobro vem, kako nezdrava ter prazna hrana vplivata na naše telo in psiho, zato zelo rada eksperimentiram z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha, da se lahko lahkotno spoprimem z vsakodnevnimi izzivi.

Dodaj odgovor