Navadni osočnik z okusom morja
Navadni osočnik z okusom morja je zelo razširjena rastlina, ki raste, prav imate, ob morju. Pri nas to slanušo enoletnico, ki cveti od julija do septembra, največkrat najdemo v Sečoveljskih solinah. Na prvi pogled človek ne bi rekel, da je ta divja zelenjava nekaj, kar se uporablja v kulinariki, vendar je steblo navadnega osočnika užitno, sočno in mehko, zato se iz njega lahko pripravi različne slane jedi. Poudarek na slane, saj ima navadni osočnik res popolnoma okus po morju.
Priznam, tudi sama nisem vedela, da se to rastlino lahko je, dokler je nisem videla v enem izmed kuharskih programov na televiziji. In ker sem ‘firbec’ in v kuhinji rada eksperimentiram, sem se odločila, da si priskrbim navadni osočnik tudi sama in poskusim kaj je to za ena slanuša. Odločila sem se jo pripraviti na najlažji možen in najhitrejši način. No, surov v solati bi bil se enostavnejši.
Navadni osočnik z okusom morja – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Navadni osočnik z okusom morja – sestavine
Za 2-3 osebe:
- 70 g navadnega osočnika
- 350 ml vode
- 25 g masla
Navadni osočnik z okusom morja – priprava
Navadni osočnik najprej dobro sprite pod vodo in odcedite. Če je vaš navadni osočnik v grmičkih, jih prelomite, da dobite samo stebelca.
Zavrite posodo z vodo in vanjo stresite navadni osočnik. Kuhajte 2 do 3 minute na zmernem ognju. Nikakor vodi NE dodajajte soli, saj je osočnik že sam po sebi dovolj slan.
V ponvi medtem segrejte maslo.
Osočnik odcedite in ga stresite v ponev. Rahlo mešajte kakšno minuto.
Stresite ga na krožnik in postrezite.
Kot priloga se najbolj poda k morskim jedem; ribam ali školjkam. Sama sem ga poskusila z enostavnimi kapesantami v ponvi in moram reči, da sem se res počutila kot sredi poletja na morju, čeprav je že jesen in morja nikjer ni na spregled.
Dober tek!