Na žaru popečena rdeča pesa
Print Friendly, PDF & Email

Rdeča pesa je lahko odlična priloga k jedem z žara ali pa kar samostojna jed skupaj z ostalo popečeno zelenjavo (npr. korenjem, bučkami, papriko …). Mnogi so začudeni, ko vidijo, da za na žar pripravljam tudi rdečo peso, a na koncu so prijetno presenečeni, ko jo poskusijo. Poskusite jo tudi vi in skoraj prepričana sem, da bo rdeča pesa tudi pri vas postala del ”žar repertoarja”. Če želite lahko rdečo peso pripravite tudi v ponvi na štedilniku, še vedno bo odlična.

Pripomočki za pripravo na žaru popečene rdeče pese

  • nož
  • večja skleda
  • prijemalka za obračanje
  • žar na plin, električna žar plošča ali ponev in štedilnik

Sestavine za na žaru popečeno rdečo peso

  • poljubna količina rdeče pese
  • sol po okusu
  • malo olja

Postopek priprava na žaru popečene rdeče pese

Rdečo peso operemo, ji odstranimo liste in jo olupimo.

Olupljeno rdečo peso narežemo na kolobarje (približno 1-1,5 cm debele). Kolobarje z rdečo peso polagamo v večjo skledo.

Rdečo peso solimo po okusu in dodamo malo olja. Sama sem tokrat uporabila 1 jedilno žlico olja. In dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Če želite, lahko rdečo peso pred peko tudi posolite.

Sedaj pripravimo žar na plin oz. žar ploščo, ki jo segrejemo, nanjo damo malo olja, toliko, kot ga običajno uporabite. Če le-te nimamo, lahko rdečo peso popečete tudi na ponvi. Iskreno, s peko na žaru na oglje še nisem poskusila, a mislim, da bi vam moralo prav tako lepo uspeti, zato kar pogumno. S peko nad ogljem bo rdeča pesa dobila še bolj poseben okus.

Pripravljeno rdečo peso polagamo na segreto ploščo. Po nekaj minutah rdečo peso s pomočjo prijemalke (ne obračajte z vilicami) obrnemo in popečemo še z druge strani.  Postopek nekajkrat ponovimo.

Pazimo, da rdeče pese ne pečemo na previsoki temperaturi, da je ne zažgemo. Pečena je po približno 20 minutah. Odvisno tudi kako čvrsto zelenjavo imate radi. Meni osebno je dobra že po 15 minutah, ko je hrustljavo pečena. Moji domači pa imajo raje, da je malo bolj mehka, zato jo pečem približno 20-25 minut. Zato predlagam, da jo med peko poskusite si se sami odločite kdaj vam ustreza.

Popečeno rdečo peso serviramo na krožnik poleg drugih jedi z žara in piknik se že lahko začne. Lahko pa jo postrežemo tudi samostojno skupaj z npr. popečenim korenjem (ko boste pripravljali rdečo peso, enostavno v skledo poleg nje vrzite še nekaj korenčkov in/ali ostale zelenjave) in s solato.

Poskusite tudi:

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor