Pečena rdeča pesa
Rdeča pesa, gomoljna zelenjava za katero nam pogosto povsem zmanjka idej kako bi jo lahko pripravili. Tako jo najpogosteje kar vložimo in pojemo v solati. Ste kdaj pomislili, da bi jo lahko spekli, tako kot krompir? Ne? No, jaz vam toplo priporočam, da jo poskusite. Pečena rdeča pesa je krasna priloga (ali skupaj s solato kar samostojna jed, ki še kako tekne za večerjo), ki več kot odlično nadomesti krompir in popestri kosilo. Priprava pa je zelo enostavna.
Pripomočki za pečeno rdečo peso
- nož
- večja skleda
- jedilna žlica
- tehtnica
- pekač primerne velikosti (moj je bil velikosti 28×36 centimetrov)
- pečica
Sestavine za pečeno rdečo peso
Za 1-2 osebi (kot glavna jed):
- 500-600 g rdeče pese
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- sol po okusu
- poper po okusu
- 1 jedilna žlica sezamovih semen
Priprava pečene rdeče pese
Pečico priklopimo in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica).
Rdečo peso umijemo, odstranimo liste in jo olupimo. Olupljeno rdečo peso narežemo na poljubne kose. Lahko v obliki pomfrija, lahko na rezine (koleščke), lahko na kocke … Kar vam je ljubše.
Dodamo olivno olje, sol in poper ter sezamova semena. Premešamo (z žlico) in pretresemo v pekač. Pečemo 25-35 minut. Čas peke pa je seveda odvisen tudi od debeline vaših kosov. Moji so bili tanjši, zato tudi čas peke krajši.
Postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo.
Naj vam tekne!