Krompirjeva zloženka s kislim zeljem
Krompirjeva zloženka s kislim zeljem je lahko samostojna jed ali priloga. Sestavljena je iz plasti dušenega kislega zelja, korenčka in krompirjevih rezin. Prelita je z mešanico jajc in smetane, vsebuje pa malo zelišč in sol, ki poudarijo okus posamezne zelenjave. Lahko bi ji torej rekli tudi musaka s kislim zeljem.
Priprava je zelo preprosta, saj posamezne sestavine samo zlagamo po plasteh. Vse skupaj nam vzame malo več časa, saj se ta vegetarijanska jed peče dobro uro (a medtem mi lahko pripravljamo že kaj drugega :)). Poleg zadošča solata, po želji pa ponudimo še polpete, zrezke (v omaki) ali kaj po našem okusu.
Pripomočki za krompirjevo zloženko s kislim zeljem
- pekač velikosti 17×24 cm
- ribežen
Sestavine za krompirjevo zloženko s kislim zeljem
Za 3-4 osebe
- 100 g čebule
- 2 žlici olivnega ali sončničnega olja
- 200 g kislega zelja
- 500 g krompirja
- 200 korenja
- 8 g kisle smetane
- 1 dl smetane za kuhanje ali rastlinske smetane (uporabila sem ovseno smetano)
- 0,5 dl mleka ali rastlinskega napitka (uporabila sem ovseni napitek)
- 2 jajci
- približno 2 ščepa soli oz. po okusu
- ščep posušenega šetraja
- ščep posušenega majarona
Postopek za krompirjevo zloženko s kislim zeljem
V posodo vlijemo 2 žlici olja in dodamo 100 g sesekljane čebule in jo prepražimo.
200 g kislega zelja damo na cedilo in ga nekajkrat splaknemo pod tekočo vodo, nato pa ga dodamo k čebuli. Če nam je všeč bolj izrazit okus kislega zelja, splakovanje zaključimo prej. Zelje posolimo s ščepcem soli, premešamo in pokrito dušimo približno pol ure, vmes pa večkrat premešamo in po potrebi dodamo kakšno žlico vode, da se (preveč) ne prime na dno.
Proti koncu dušenja zelja olupimo 500 g krompirja, ga očistimo pod vodo in narežemo na tanke (1-2 mm) rezine.
Pekač oz. ognjevarno posodo za peko po dnu premažemo z nekaj kapljicami olja, nato pa vanjo zložimo plast krompirja in ga rahlo posolimo s ščepcem soli.
Čez krompir naložimo plast kislega zelja.
Olupimo in na drobno naribamo 200 g korenja. Čez zelje naložimo plast korenčka. Malo posolimo.
Potem je spet na vrsti krompir. Rezine spet polagamo drugo poleg druge, tako da lepo prekrijejo korenje. Rahlo posolimo. Krompirjeva zloženka s kislim zeljem je bila v mojem primeru sestavljena iz 4 plasti krompirja in 3 plasti zelja s korenčkom. Opisan postopek sem torej dvakrat ponovila in zlaganje zaključila s plastjo krompirja.
Ko je krompirjeva zloženka s kislim zeljem narejena, zmešamo sestavine za preliv: v skledico damo 2 jajci, 1 dl smetane, 80 g kisle smetane, 0,5 dl mleka, ščep soli, ščep posušenega šetraja in majarona. Vse skupaj premešamo.
S to mešanico prelijemo krompirjevo zloženko.
Pokrijemo jo s pokrovom in jo damo v ogreto klasično pečico. Pri 175 °C jo pečemo 1 uro, vmes pa preverimo, kako kaže. Z vilicami lahko poskusimo, ali je krompir dovolj zmehčan. Čas peke je odvisen od debeline krompirjevih rezin in višine zloženke.
Ko je krompir dovolj mehak, pokrov odstranimo in pečemo še kakšnih 10 minut, da se krompir po vrhu lepo zlatorjavo zapeče.
Tako, krompirjeva zloženka s kislim zeljem je pečena in čas je, da jo poskusimo. Dober tek!
Tukaj pa je še nekaj idej za podobne musake, zloženke oz. narastke z zeljem in krompirjem:
- Vegetarijanska musaka s sladkim krompirjem.
- Narastek iz zelja.
- Puhast krompirjev narastek z zeljem in bučo.