Vegetarijanska musaka s sladkim krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Brezmesna musaka s sladkim krompirjem je nastala kot alternativa klasični mesni musaki. Letos sem na vrtu prvič pridelala tudi sladki krompir, ki se mi je tako zdel kot nalašč za piko na i drugačni musaki. Nadev sem pripravila iz zelenjave, namesto mesa pa sem uporabila kvinojo, ki vsebuje veliko beljakovin.

vegetarijanska-musaka-s-sladkim-krompirjem-8

Pripomočki za vegetarijansko musako s sladkim krompirjem:

  • posoda s pokrovko
  • kuhalnica
  • deska
  • nož
  • ribežen
  • skodelica
  • pekač (uporabila sem pekač velikosti 23 x 17 cm)
  • kos aluminijaste folije (malo večji od velikosti pekača)

Sestavine za vegetarijansko musako s sladkim krompirjem

Za 3 osebe:

  • 4 večji krompirji
  • 1 sladek krompir
  • 1 čebula
  • 1/2 bučke (uporabila sem že naribano zamrznjeno bučko)
  • 2 korenja (uporabila sem že narezano zamrznjeno korenje)
  • 1 dl domačih ali kupljenih pelatov ali 2 sveža paradižnika
  • ščep origana
  • ščep majarona
  • ščep šetraja
  • sol
  • 50 g kvinoje
  • 1 jajce
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • po potrebi malo mleka
  • olje

Postopek za vegetarijansko musako s sladkim krompirjem:

Vegatarijanska musaka je sestavljena iz plasti krompirja in nadeva, za katerega v posodo vlijemo približno 2 žlici olja in na njem popražimo sesekljano čebulo. Počakamo, da lepo zadiši in postekleni.
Če bomo uporabili svež paradižnik, ga narežemo na koščke in dodamo v posodo zdaj, nato pa pustimo, da se približno 5 minut kuha, potem pa dodamo korenje in bučko. Jaz sem uporabila zamrznjeno zelenjavo, saj sem poleti nekaj pridelka spravila za jesen in zimo. Korenje in bučka sta bila še zamrznjena, ko sem ju dodala k čebuli in sta se odtalila v posodi. Vse skupaj sem posolila po okusu in dodala začimbe ter pokrito kuhala približno 20 minut na srednji temperaturi, da se je korenje zmehčalo.

vegetarijanska-musaka-s-sladkim-krompirjem-1

Medtem sem v drugi posodi v osoljenem kropu skuhala kvinojo, kar je trajalo približno 25 minut. Kuhano kvinojo sem odcedila in jo dodala v prvo posodo, kjer se je dušila zelenjava. Primešala sem še domače pelate.

vegetarijanska-musaka-s-sladkim-krompirjem-2

Ko se je vse skupaj kuhalo in so se okusi spajali, sem olupila obe vrsti krompirja in ju narezala na tanke rezine. Pekač sem rahlo namastila in na dno zložila prvo plast krompirja. Naključno sem polagala rezine navadnega in sladkega krompirja, tako da je bilo dno prekrito. Krompir sem zelo rahlo solila.

vegetarijanska-musaka-s-sladkim-krompirjem-4

Ko je bil zelenjavni nadev za musako pripravljen, sem ga nekaj žlic nadevala na plast krompirja.

vegetarijanska-musaka-s-sladkim-krompirjem-5

Čezenj sem spet položila rezine krompirja, nato nadev in postopek nadaljevala, dokler nisem porabila sestavin. Zadnja plast je bila sestavljena iz sladkega in navadnega krompirja.

V skodelici sem zmešala celo jajce in smetano za kuhanje. Ker je bila zmes precej gosta, sem dolila malo mleka, nato pa vse skupaj prelila čez musako.

vegetarijanska-musaka-s-sladkim-krompirjem-6

Musaka je bila pripravljena. Čez pekač sem dala kos aluminijaste folije in jo pekla dobre pol ure na 160 °C. Nato sem folijo odstranila in jed pekla še okoli 15 minut.

vegetarijanska-musaka-s-sladkim-krompirjem-7

Zraven sem ponudila skledo zelene solate, zagriženemu mesojedcu pa še zrezek. 🙂

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor