Domač jabolčno – slivov kompot
Domač jabolčno-slivov kompot ima prav posebno mesto v moji kuhinji, saj me vonj ob kuhanju popelje v čas, ko ga je kuhala moja stara mama in je po kuhinji vedno omamno dišalo. Ponavadi ga skuham kot osvežilno prilogo k močnatim jedem (cmokom, riževemu narastku, štrukljem, …), včasih pa tudi kar tako, za osvežitev.
Količino jabolk in sliv lahko prilagajamo po želji. Če želimo več tekočine – soka, dodamo manj sadja in obratno. Tudi pri sladkanju kompota je tako, če nam je všeč manj sladek, niti ni potrebno, da dodajamo sladkor, saj je le ta prisoten že v samem sadju. Za domač jabolčno slivov kompot vedno uporabim sveža jabolka, slive pa so lahko sveže ali iz zamrzovalnika, nenazadnje pa tudi suhe. Sveže slive narežem na manjše koščke medtem, ko suhe slive kuham kar cele. V kolikor pripravljamo kompot s suhimi slivami, čas kuhanja malo podaljšamo.
Domač jabolčno – slivov kompot – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- lonec za kuhanje s pokrovom
- žlica
Domač jabolčno – slivov kompot – sestavine
Za cca 1 liter kompota:
- 200 g svežih sliv (ali iz zamrzovalnika) ali 100 g suhih sliv
- 250 g jabolk (po izboru)
- 0,8 l vode
- 1/2 bio limone
- 2 žlici sladkorja (oz. po želji)
- 1 cimetova palčka
- ščepec cimeta v prahu
- ščepec kumine v prahu
- 5 klinčkov
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja (15 g)
Domač jabolčno – slivov kompot – postopek
Jabolka in slive ter limono dobro operemo. Če imamo možnost uporabiti cela jabolka z olupkom, je to seveda najboljše, saj olupek daje kompotu odličen okus in aromo. V kolikor so jabolka pridelana na neekološki način, jih olupimo in olupek zavržemo. Jabolka in sveže slive narežemo na majhne koščke. Narezano sadje stresemo v lonec z vodo in dodamo še na rezine narezano limono.
V lonec dodamo dišavnice (začimbe), vaniljev sladkor ter sladkor in segrevamo na zmerni temperaturi do vrelišča. Ko kompot zavre, zmanjšamo temperaturo in ga delno odkritega kuhamo približno 10 do 13 minut. Če uporabimo v kompotu suhe slive, kuhamo cca. 5 minut več.
Ko je kompot kuhan, odstavimo lonec in pustimo, da se le-ta malo ohladi. Postrežemo še mlačnega, v vročih dneh pa je odličen tudi dobro ohlajen.
Naj vam tekne!
K domačemu jabolčno – slivovemu kompotu se odlično podajo jedi po naslednjih receptih:
- Slivovi cmoki brez krompirja
- Rižev narastek
- Buhtlji s smetano
- Sladke gratinirane palačinke s skuto
- Žličniki s skuto
- Pečeno kuhani štruklji
- Slivovi cmoki s skuto in zdrobom