Buhtlji s smetano
Buhtlji s smetano so nasitna sladica, katero lahko ponudimo samostojno, npr. k čaju ali kavi ali pa so dopolnitev bolj “lahkega kosila”. Mi imamo najrajši še tople. Priprava buhtljev s smetano je enostavna, pa tudi sestavine za pripravo imamo ponavadi vedno v domači kuhinji.
Buhtlji s smetano – pripomočki:
- posoda za mesenje
- električni mešalnik (ni nujno)
- podlaga za valjanje
- valjar
- tehtnica
- merilna posoda za tekočine
- nož
- majhna čajna žlička
- okrogel pekač s snemljivim obodom (premer 24 cm)
- pečica (klasična)
- čopič za mazanje
- kozica
Buhtlji s smetano – sestavine
Za testo:
- 2 jajci
- 21 g svežega kvasa (polovička zavojčka)
- 70 g kristalnega sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja (13 g)
- 80 g stopljenega masla
- 500 g bele mehke moke
- 1 žlička soli
- 1,5 dl mlačnega mleka
- 150 g sladke smetane (po možnosti domače)
In še:
- 50 g stopljenega masla za pomakanje
- 150 g višnjevega džema
- 30 g mletega sladkorja za posip
Buhtlji s smetano – postopek
V posodo stresemo moko, dodamo sol in premešamo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas, ga posujemo s sladkorjem in zalijemo z mlačnim mlekom. Malo pokrijemo z moko in pustimo na toplem, da kvas naraste.
Ko je kvas narasel, v posodo dodamo jajca, maslo, vaniljev sladkor in sladko smetano in zamesimo testo. V kolikor se nam zdi testo preveč mokro, dodamo še malo moke. Mesimo tako dolgo, da postane voljno in se odlepi od stene posode.
Testo poločimo v posodo, ki jo damo na toplo, da testo vzhaja. Pustimo ga vzhajati tako dolgo, da lepo naraste. Potem ga na pomokani površini razvaljamo na debelino približno 1 – 2 cm.
V kozici stopimo maslo za pomakanje.
Testo razrežemo na kvadratke (velikosti cca. 5×5 cm, lahko tudi malo večje) in na vsak kvadratek testa položimo žličko džema (iz marmelado po izboru). Vogale testa primemo skupaj in naredimo culico, katero pomočimo v stopljeno maslo, da bomo kasneje pečene buhtlje z lahkoto ločili enega od drugega.
Namaščene buhtlje polagamo v pekač enega zraven drugega.
Pripravljene buhtlje premažemo z maslom, ki nam je ostalo od pomakanja in jih postavimo na toplo mesto, da bodo vzhajali.
Ko se buhtlji lepo napihnejo (vzhajajo), jih položimo v vnaprej ogreto pečico na 170 °C (klasična peka) in jih pri tej temperaturi pečemo 50 do 55 minut oz. tako dolgo, da se lepo rjavo obarvajo.
Ko so buhtlji pečeni, pekač vzamemo iz pečice in ga nekaj minut (pribl. 5 minut) pustimo na sobni temperaturi, da se buhtlji rahlo ohladijo.
Ko buhtlji niso več tako zelo vroči, odstranimo obod pekača in jih posujemo z mletim sladkorjem ter postrežemo.
Prijetno sladkanje!