Buhtlji s smetano
Print Friendly, PDF & Email

Buhtlji s smetano so nasitna sladica, katero lahko ponudimo samostojno, npr. k čaju ali kavi ali pa so dopolnitev bolj “lahkega kosila”. Mi imamo najrajši še tople. Priprava buhtljev s smetano je enostavna, pa tudi sestavine za pripravo imamo ponavadi vedno v domači kuhinji.

Buhtlji s smetano

Buhtlji s smetano – pripomočki:

  • posoda za mesenje
  • električni mešalnik (ni nujno)
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • nož
  • majhna čajna žlička
  • okrogel pekač s snemljivim obodom (premer 24 cm)
  • pečica (klasična)
  • čopič za mazanje
  • kozica

Buhtlji s smetano – sestavine

Za testo:

  • 2 jajci
  • 21 g svežega kvasa (polovička zavojčka)
  • 70 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja (13 g)
  • 80 g stopljenega masla
  • 500 g bele mehke moke
  • 1 žlička soli
  • 1,5 dl mlačnega mleka
  • 150 g sladke smetane (po možnosti domače)

In še:

  • 50 g stopljenega masla za pomakanje
  • 150 g višnjevega džema
  • 30 g mletega sladkorja za posip

Buhtlji s smetano – postopek

V posodo stresemo moko, dodamo sol in premešamo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zdrobimo kvas, ga posujemo s sladkorjem in zalijemo z mlačnim mlekom. Malo pokrijemo z moko in pustimo na toplem, da kvas naraste.

Buhtlji s smetano

Ko je kvas narasel, v posodo dodamo jajca, maslo, vaniljev sladkor in sladko smetano in zamesimo testo. V kolikor se nam zdi testo preveč mokro, dodamo še malo moke. Mesimo tako dolgo, da postane voljno in se odlepi od stene posode.

Buhtlji s smetano

Testo poločimo v posodo, ki jo damo na toplo, da testo vzhaja. Pustimo ga vzhajati tako dolgo, da lepo naraste. Potem ga na pomokani površini razvaljamo na debelino približno 1 – 2 cm.

Buhtlji s smetano

V kozici stopimo maslo za pomakanje.
Testo razrežemo na kvadratke (velikosti cca. 5×5 cm, lahko tudi malo večje) in na vsak kvadratek testa položimo žličko džema (iz marmelado po izboru). Vogale testa primemo skupaj in naredimo culico, katero pomočimo v stopljeno maslo, da bomo kasneje pečene buhtlje z lahkoto ločili enega od drugega.

Buhtlji s smetano

Namaščene buhtlje polagamo v pekač enega zraven drugega.

Buhtlji s smetano

Pripravljene buhtlje premažemo z maslom, ki nam je ostalo od pomakanja in jih postavimo na toplo mesto, da bodo vzhajali.

Buhtlji s smetano

Ko se buhtlji lepo napihnejo (vzhajajo), jih položimo v vnaprej ogreto pečico na 170 °C (klasična peka) in jih pri tej temperaturi pečemo 50 do 55 minut oz. tako dolgo, da se lepo rjavo obarvajo.

Buhtlji s smetano

Ko so buhtlji pečeni, pekač vzamemo iz pečice in ga nekaj minut (pribl. 5 minut) pustimo na sobni temperaturi, da se buhtlji rahlo ohladijo.

Buhtlji s smetano

 

Ko buhtlji niso več tako zelo vroči, odstranimo obod pekača in jih posujemo z mletim sladkorjem ter postrežemo.

Buhtlji s smetano

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor