Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom
Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom so ena od različic cmokov, katere res lahko pripravimo na najrazličnejše načine in iz sestavin, katere so nam ljube. Cmoki ne vsebujejo krompirja, tako ga nadomestimo z zdrobom, kar nam prihrani sam čas priprave. Če nimamo na razpolago nobenega sadja, bodisi svežega ali zamrznjenega, lahko uporabimo marmelado po svojem izboru, najboljša pa je kombinacija obojega. Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom so odlični tako za sladko kosilo ali večerjo, pa tudi kot sladki poobedek bodo še kako teknili.
Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- posoda za gnetenje
- žlica za mešanje
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
- deska
- nož
- penovka
- palični mešalnik (ni nujno)
- kozica
- živilska folija (cca 50 cm)
- posoda s pokrovom
Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom – sestavine
Za 10 srednje velikih cmokov:
- 400 – 500 g skute (najboljša je domača)
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja (10g)
- 1,5 žličke soli
- 6 dag masla ali margarine
- 3 jajca
- 120 g mehke bele moke (ali druge)
- 1/2 zavojčka pecilnega praška (7 g)
- 80 g pšeničnega zdroba
- 10 kosov sadja (slive, marelice, …)
- 10 žličk marmelade (slivova, marelična, …)
Za preliv:
- 10 dag masla
- 4 žlice krušnih drobtinic
Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom – postopek
Maslo raztopimo in ga prelijemo preko skute, dodamo vaniljev sladkor in sol. Dobro premešamo.
Predhodno ročno stepena jajca dodamo v skuto in po potrebi premešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko maso.
V dobljeno skutino maso vmešamo moko, zdrob in pecilni prašek ter zamesimo testo.
Testo položimo na desko in ga oblikujemo v štruco ter pokrijemo z živilsko folijo, da se površina med počivanjem testa ne posuši. Testo na hladno mesto in ga pustimo počivati vsaj pol ure. Po določenem času testo odvijemo in pričnemo z oblikovanjem cmokov.
Štruco testa razrežemo na deset enako debelih rezin in rezino položimo na dlan, v sredino položimo košček sadja in marmelado ter zavijemo v culico in oblikujemo kroglico.
V večji posodi zavremo vodo (cca. 3 litre) in jo posolimo. V vrelo vodo polagamo cmoke in jih na zmerni temperaturi, na pol pokrite, kuhamo približno 10 -12 minut.
V času kuhanja jih enkrat obrnemo, da se cmoki enakomerno kuhajo z vseh strani. Ko so cmoki kuhani, jih s penovko poberemo iz posode in jih odlagamo v posodo s pokrovom, da ostanejo topli.
Po želji pripravimo še preliv z drobtinicami. Na maslu popražimo drobtinice in jih porazdelimo po površini cmokov. Postrežemo še vroče. Jaz k cmokom vedno postrežem kompot.
Naj vam teknejo.