Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom
Print Friendly, PDF & Email

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom so ena od različic cmokov, katere res lahko pripravimo na najrazličnejše načine in iz sestavin, katere so nam ljube. Cmoki ne vsebujejo krompirja, tako ga nadomestimo z zdrobom, kar nam prihrani sam čas priprave. Če nimamo na razpolago nobenega sadja, bodisi svežega ali zamrznjenega, lahko uporabimo marmelado po svojem izboru, najboljša pa je kombinacija obojega. Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom so odlični tako za sladko kosilo ali večerjo, pa tudi kot sladki poobedek bodo še kako teknili.

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom  – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • posoda za gnetenje
  • žlica za mešanje
  • velika jušna žlica
  • majhna čajna žlička
  • deska
  • nož
  • penovka
  • palični mešalnik (ni nujno)
  • kozica
  • živilska folija (cca 50 cm)
  • posoda s pokrovom

 Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom – sestavine

Za 10 srednje velikih cmokov:

  • 400 – 500 g skute (najboljša je domača)
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja (10g)
  • 1,5 žličke soli
  • 6 dag masla ali margarine
  • 3 jajca
  • 120 g mehke bele moke (ali druge)
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška (7 g)
  • 80 g pšeničnega zdroba
  • 10 kosov sadja (slive, marelice, …)
  • 10 žličk marmelade (slivova, marelična, …)

Za preliv:

  • 10 dag masla
  • 4 žlice krušnih drobtinic

 Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom – postopek

Maslo raztopimo in ga prelijemo preko skute, dodamo vaniljev sladkor in sol. Dobro premešamo.

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom

Predhodno ročno stepena jajca dodamo v skuto in po potrebi premešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko maso.

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom

V dobljeno skutino maso vmešamo moko, zdrob in pecilni prašek ter zamesimo testo.

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom

Testo položimo na desko in ga oblikujemo v štruco ter pokrijemo z živilsko folijo, da se površina med počivanjem testa ne posuši. Testo na hladno mesto in ga pustimo počivati vsaj pol ure. Po določenem času testo odvijemo in pričnemo z oblikovanjem cmokov.

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom

Štruco testa razrežemo na deset enako debelih rezin in rezino položimo na dlan, v sredino položimo košček sadja in marmelado ter zavijemo v culico in oblikujemo kroglico.

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom

V večji posodi zavremo vodo (cca. 3 litre) in jo posolimo. V vrelo vodo polagamo cmoke in jih na zmerni temperaturi, na pol pokrite,  kuhamo približno 10 -12 minut.

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom

V času kuhanja jih enkrat obrnemo, da se cmoki enakomerno kuhajo z vseh strani. Ko so cmoki kuhani, jih s penovko poberemo iz posode in jih odlagamo v posodo s pokrovom, da ostanejo topli.

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom

Po želji pripravimo še preliv z drobtinicami. Na maslu popražimo drobtinice in jih porazdelimo po površini cmokov. Postrežemo še vroče. Jaz k cmokom vedno postrežem kompot.

Slivovi cmoki s skuto in z zdrobom

Naj vam teknejo.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor