Rižev narastek
Print Friendly, PDF & Email

Rižev narastek je posladek, ki je največkrat dopolnitev lahkega kosila, kot so enolončnice ali juhe (npr. Gosta fižolova juha). Velikokrat ga pripravim tudi za večerjo, kot samostojno jed, zraven pa se poda kakšen kompot. Okus riževega narastka me popelje v šolska leta, saj smo se v šoli velikokrat z njim posladkali in nihče ni znal pripraviti tako slastnega in dišečega, kot naša tedanja kuharica. Rižev narastek po tem receptu je skoraj tako dober, kot tisti “šolski”.

Rižev narastek – pripomočki

  • posoda za kuhanje
  • tehtnica
  • kuhalnica za mešanje
  • večja posoda
  • manjša posoda
  • mešalnik
  • pekač
  • pečica
  • ribežen
  • nož

Rižev narastek – sestavine

za 4 osebe

  • 230 g riža
  • 7 dcl mleka
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 3-4 velike žlice sladkorja
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 2 debeli jabolki
  • 1 majhna žlička cimeta
  • sok pol limone
  • maslo za pekač

Rižev narastek – postopek

Mleko zavremo in posolimo.

Rižev narastek

V vrelo mleko stresemo riž, kuhamo 15 minut in ga pretresemo v drugo posodo, kjer ga ohladimo.

Rižev narastek

Med tem časom, ko se riž ohlaja, olupimo jabolki in ju naribamo, dodamo cimet, vanilijev sladkor in pokapamo z limoninim sokom ter dobro premešamo.

Rižev narastek

 

Rižev narastek

V tem času ravno tako z mešalnikom spenimo jajci in sladkor.

Rižev narastek

Ko je riž ohlajen, mu dodamo jabolčno maso ter dolijemo jajčno maso. Vse dobro premešamo in vlijemo v namaščen pekač, katerega položimo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija.

Rižev narastek

Pečemo 30 – 40 minut oz. tako dolgo, da narastek dobi lepo svetlo rjavo skorjico.

Rižev narastek

Najboljši je vroč, ravno tako pa je dober tudi ohlajen.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 43 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor