Sladke gratinirane palačinke s skuto
Sladke gratinirane palačinke s skuto imamo na jedilniku, ko si zaželimo sladko kosilo. Mogoče priprava izgleda zapletena in dolgotrajna, vendar temu ni tako, še posebej ne, če si palačinke pripravimo že en večer prej in v bistvu naslednji dan kosilo samo dokončamo. Sladke gratinirane palačinke s skuto so rahle, sladke, dišeče in nasitne.
Pripomočki za sladke gratinirane palačinke s skuto:
- 4 posode za mešanje (2 za peko palačink in 2 za pripravo nadeva)
- živilska folija v velikosti posode, v kateri bomo zmešali maso za palačinke
- tehtnica
- ponev premera 23 cm
- kuhinjski čopič
- zajemalka
- 2 plitva krožnika
- grelna plošča
- majhna čajna žlička
- velika jušna žlica
- pekač velikosti 30 x 22 cm
- pečica – klasična
Sestavine za sladke gratinirane palačinke s skuto:
Za 12 kosov gratiniranih palačink:
Za palačinke:
- 3 jajca
- 3,5 dl mleka
- 1,5 dl gazirane vode
- 300 g bele mehke moke
- ščepec soli
- 15 g zmehčanega masla
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 15 g kristalnega sladkorja
- limonina lupinica polovice limone
- 2 žlički ruma
Za nadev:
- 600 g kupljene ali še bolje domače skute
- 1 jajce
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 2 dl sladke smetane (po možnosti domače)
- 1 dl kisle smetane
- 50 g sladkorja (po izbiri)
Za preliv:
- 2 dl sladke smetane (po možnosti domače)
- 1 dl mleka
- 1 žlica sladkorja
Postopek za pripravo gratiniranih palačink s skuto:
V eni posodi zmešamo suhe sestavine in v drugi posodi zmešamo vse ostale sestavine ter jih nazadnje združimo v eni posodi (moko postopoma dodajamo mokrim sestavinam). Maso dobro premešamo, da v njej ni nobenih grudic in posodo z maso za palačinke pokrijemo z živilsko folijo ter jo pustimo počivati vsaj pol ure. Počiva naj pri sobni temperaturi. V kolikor pa pripravljamo maso za naslednji dan, jo do peke palačink shranimo v hladilniku. Preden pričnemo s peko palačnik, maso še enkrat dobro premešamo. Ponev premažemo z oljem (jaz si pri tem pomagam kar s silikonskim čopičem) in jo segrejemo do vročega (ne preveč) ter z zajemalko vlijemo zadostno količino mase za palačinke po površini ponve (premer cca 23 cm), da je le-ta prekrita s tanko plastjo. Palačinko pečemo na srednje visoki temperaturi (po občutku) približno 1,5 minute na prvi strani in jo nato obrnemo. Na drugi strani pečemo le minuto oz. toliko časa, da je površina zlato obarvana. Pred peko nove palačinke ponev vsakič ponovno premažemo. Pečene palačinke odlagamo na krožnik in jih pokrijemo z drugim krožnikom, da do konca peke ostanejo tople.
Podrobnejši recept in postopek za palačinke najdete na linku: Osnovni recept za sladke palačinke.
Ko imamo palačinke pečene, pripravimo le še nadev. V posodo damo vse sestavine za nadev in dobro premešamo.
S pripravljenim nadevom premažemo vsako palačinko in jo zvijemo v namaščen pekač.
Ko smo premazali vse palačinke, pripravimo preliv. V posodi dobro premešamo vse sestavine.
Preliv enakomerno porazdelimo po površini palačink.
Tako pripravljene palačinke položimo v že ogreto pečico na 180 °C in pri tej temperaturi pečemo približno 30 minut oz. toliko časa, da se površina lepo zlato obarva.
Ko so palačinke pečene, jih vzamemo iz pečice in jih pred postrežbo pustimo nekaj minut, da se le rahlo ohladijo. K sladkim gratiniranim palačinkam s skuto se odlično poda kompot.
Dober tek!