Pečeno – kuhani štruklji
Pri nas obstaja menda več kot sto receptov za štruklje. Štruklji so lahko slani ali sladki, lahko jih uporabimo kot predjed, prilogo ali pa kot sladico. Recept za pečeno – kuhane štruklje je kombinacija več receptov, rezultat pa je okusen obrok za vsakega sladkosneda. Torej, pred vami je recept za pečeno – kuhane štruklje v obliki sladice.
Pripomočki za pečeno – kuhane štruklje:
- posoda za mesenje
- dve skledi za vzhajanje
- podlaga za valjanje
- valjar
- pekač z luknjastim vložkom
- pečica
- dve skledi za mešanje nadeva
- mešalnik
- žlica
- papir za peko
Sestavine za pečeno – kuhane štruklje:
Za testo:
- 50 dag mehke moke
- 2 dag kvasa
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- žlica ruma
- 5 dag sladkorja
- 5 dag masla
- 2,5 dl mleka
Za orehov nadev:
- 15 dag mletih orehov
- 5 dag masla
- 2,5 veliki žlici drobtin
- 5 dag sladkorja
- 0,5 zavitka vanilijevega sladkorja
- 1 dl mleka
- 1 spenjen beljak
Za skutin nadev:
- 25 dag skute
- 1 jajce
- 5 dag sladkorja
- 0,5 zavitka vanilijevega sladkorja
- 2 veliki žlici kisle smetane
- nastrgana limonina lupinica
postopek priprave pečeno – kuhanih štrukljev:
Naredimo kvasec. Iz vseh sestavin za testo zamesimo testo, ga razdelimo na dva dela in pustimo na toplem, da vzhaja na skoraj dvojni volumen.
Med tem časom, ko testo vzhaja, pripravimo najprej orehov nadev. Mleko segrejemo, da je vroče in prelijemo po orehih in dobro zmešamo.
Na maslu prepražimo drobtinice in dodamo poparjenim orehom in spet dobro premešamo.
Ko se masa malo ohladi, vmešamo še spenjen beljak, sladkor in vanilijev sladkor. Postavimo na hladno.
Skutin nadev pripravimo tako, da v skuto vmešamo sladkor, vanilijev sladkor, smetano, limonino lupinico in jajce. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko maso.
Ko je testo dovolj naraslo, ga razvaljamo na 0,5 cm debelo in namažemo z nadevom.
Testo zvijemo v rolo.
V pekač vlijemo toliko vroče vode, da sega do podstavka z luknjami (do rešetke), da bo štrukelj še nekaj časa na toplem vzhajal. Pekač obložimo s papirjem za peko in naredimo luknjice, da bo skoznje prehajala para. Če nimate na voljo takšnega pekača, štruklje položimo na cedilo za kuhanje na pari in jih skuhamo na štedilniku in ne v pečici.
Kakor smo razvaljali, nadevali in zvili prvi del testa, ravno tako naredimo z drugim delom testa – namažemo ga z orehovim nadevom. Štruklja položimo v pekač, pokrijemo in ju pustimo še nekaj časa vzhajati.
Pekač položimo v segreto pečico na 200 stopinj Celzija in pečemo 15 – 20 minut.
Po 15 – 20 minutah peke, vzamemo pekač iz pečice in štruklja prelijemo z mlačno vodo, nazaj pokrijemo in vrnemo v pečico ter pečemo še 15 – 20 minut.
Po preteku 15 – 20 minut vzamemo pekač iz pečice, odkrijemo …
in spodnji pekač pokrijemo z drugim pekačem … ter štruklja zvrnemo (obrnemo). Odcedimo vodo, ki je bila v pekaču.
Po želji lahko štruklje prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinicami že, ko so še v enem kosu ali/in kasneje na krožniku, ko jih narežemo in postrežemo.
Pri nas doma nekateri niso prav ljubitelji drobtinic in je njihov posladek opremljen le s sladkorjem in dodatkom brusnične marmelade.
Jaz pa prisegam na “kompletne” dodatke in moj posladek izgleda takole:
Vsak grižljaj odtehta ves vložen trud. Prijetno sladkanje!