Pečeno – kuhani štruklji
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas obstaja menda več kot sto receptov za štruklje. Štruklji so lahko slani ali sladki, lahko jih uporabimo kot predjed, prilogo ali pa kot sladico. Recept za pečeno – kuhane štruklje je kombinacija več receptov, rezultat pa je okusen obrok za vsakega sladkosneda. Torej, pred vami je recept za pečeno – kuhane štruklje v obliki sladice.

peceno-kuhani-struklji

Pripomočki za pečeno – kuhane štruklje:

  • posoda za mesenje
  • dve skledi za vzhajanje
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • pekač z luknjastim vložkom
  • pečica
  • dve skledi za mešanje nadeva
  • mešalnik
  • žlica
  • papir za peko

Sestavine za pečeno – kuhane štruklje:

Za testo:

  • 50 dag mehke moke
  • 2 dag kvasa
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • žlica ruma
  • 5 dag sladkorja
  • 5 dag masla
  • 2,5 dl mleka

Za orehov nadev:

  • 15 dag mletih orehov
  • 5 dag masla
  • 2,5 veliki žlici drobtin
  • 5 dag sladkorja
  • 0,5  zavitka vanilijevega sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 1 spenjen beljak

Za skutin nadev:

  • 25 dag skute
  • 1 jajce
  • 5 dag sladkorja
  • 0,5 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 2 veliki žlici kisle smetane
  • nastrgana limonina lupinica

postopek priprave pečeno – kuhanih štrukljev:

Naredimo kvasec. Iz vseh sestavin za testo zamesimo testo, ga razdelimo na dva dela in pustimo na toplem, da vzhaja na skoraj dvojni volumen.

peceno-kuhani-struklji

Med tem časom, ko testo vzhaja, pripravimo najprej orehov nadev. Mleko segrejemo, da je vroče in prelijemo po orehih in dobro zmešamo.

peceno-kuhani-struklji

Na maslu prepražimo drobtinice in dodamo poparjenim orehom in spet dobro premešamo.

peceno-kuhani-struklji

Ko se masa malo ohladi, vmešamo še spenjen beljak, sladkor  in vanilijev sladkor. Postavimo na hladno.

peceno-kuhani-struklji

Skutin nadev pripravimo tako, da  v skuto vmešamo sladkor, vanilijev sladkor, smetano, limonino lupinico in jajce.  Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko maso.

peceno-kuhani-struklji

Ko je testo dovolj naraslo, ga razvaljamo na 0,5 cm debelo in namažemo z nadevom.

peceno-kuhani-struklji

Testo zvijemo v rolo.

peceno-kuhani-struklji

V pekač vlijemo toliko vroče vode, da sega do podstavka z luknjami (do rešetke), da bo štrukelj še nekaj časa na toplem vzhajal. Pekač obložimo s papirjem za peko in naredimo luknjice, da bo skoznje prehajala para. Če nimate na voljo takšnega pekača, štruklje položimo na cedilo za kuhanje na pari in jih skuhamo na štedilniku in ne v pečici.

peceno-kuhani-struklji

Kakor smo razvaljali, nadevali in zvili prvi del testa, ravno tako naredimo z drugim delom testa – namažemo ga z orehovim nadevom. Štruklja položimo v pekač, pokrijemo in  ju pustimo še nekaj časa vzhajati.

peceno-kuhani-struklji

Pekač položimo v segreto pečico na 200 stopinj Celzija in pečemo 15 – 20 minut.

peceno-kuhani-struklji

Po 15 – 20 minutah peke, vzamemo pekač iz pečice in štruklja prelijemo z mlačno vodo, nazaj pokrijemo in vrnemo v pečico ter pečemo še 15 – 20 minut.

peceno-kuhani-struklji

Po preteku 15 – 20 minut vzamemo pekač iz pečice, odkrijemo …

peceno-kuhani-struklji

in spodnji pekač pokrijemo z drugim pekačem … ter štruklja zvrnemo (obrnemo). Odcedimo vodo, ki je bila v pekaču.

peceno-kuhani-struklji

Po želji lahko štruklje prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinicami že, ko so še v enem kosu ali/in kasneje na krožniku, ko jih narežemo in postrežemo.

peceno-kuhani-struklji

Pri nas doma nekateri niso prav ljubitelji drobtinic in je njihov posladek opremljen le s sladkorjem in dodatkom brusnične marmelade.

peceno-kuhani-struklji

Jaz pa prisegam na “kompletne” dodatke in moj posladek izgleda takole:

peceno-kuhani-struklji

Vsak grižljaj odtehta ves vložen trud. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor