Slivovi cmoki brez krompirja
Cmoki so kosilo ali večerja v obliki sladice, saj so sladki, sočni in rahli. Za nadev uporabimo sveže ali sadje iz zamrzovalnika, lahko pa uporabimo tudi najrazličnejše marmelade kakor tudi čokoladne, lešnikove, … namaze. Takrat, ko ni dovolj časa za pripravo klasičnih cmokov s krompirjem, naredim cmoke brez krompirja in pri nas doma grejo veliko bolj v slast. Priprava teh nam vzame resnično malo časa.
Slivovi cmoki brez krompirja – pripomočki
- posoda za kuhanje
- posoda za gnetenje
- žlica za mešanje
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
- podlaga za valjanje
- valjar
- kozica
Slivovi cmoki brez krompirja – sestavine
za 9 srednje velikih cmokov
- 2,5 dcl mleka
- 2,5 dcl vode
- 1,5 žličke soli
- 6 dag margarine
- 2 jajci
- 320 g mehke bele moke (ali druge)
- 9 kosov sadja (slive, marelice, …)
- 9 žličk marmelade (slivova, marelična, …)
za preliv
- 10 dag masla
- 4 žlice krušnih drobtinic
Slivovi cmoki brez krompirja – postopek
Zavremo vodo in mleko ter dodamo sol in maslo. V vrelo tekočino vmešamo moko in dobro premešamo, da dobimo homogeno maso – testo. Testo pretresemo v posodo za mesenje, v kolikor se nam zdi premehko, dodamo še malo moke in ga porazdelimo po posodi, da sem čim prej ohladi.
Ko je testo mlačno, dodamo jajca in ga ponovno dobro pregnetemo.
Na podlagi za valjanje testo razvaljamo na debelino približno 1,5 cm in razrežemo na kose srednje velikosti. Na vsak kos testa položimo sadje in marmelado ter oblikujemo cmok.
Cmoke polagamo v vrelo slano vodo in jih na zmernem ognju (naj počasi vrejo) kuhamo toliko časa, da se dvignejo na gladino, t.j. približno 20 minut.
Ko so kuhani, jih prelijemo z drobtinicami, katere smo prepražili na maslu.
Postrežemo vroče. Po želji jih posujemo s sladkorjem. Prijetno sladkanje!