Skutin zavitek
Pri nas doma h klasičnemu nedeljskemu kosilu “pripada” vedno zavitek (“štrudelj”), pa naj bo to v sladki (ponavadi jabolčni) ali v slani izvedbi (“sirov štrudelj”), včasih pa v kombinaciji obeh. Osnovni sestavini, vlečeno testo in domača skuta pripravim že prej, tako, da peka zavitka sploh ne vzame veliko časa. Vsekakor pa velja rek:”Ni ga čez domačega!”
Skutin zavitek – pripomočki
- posoda za gnetenje
- tehtnica
- folija za živila
- mešalnik (ni nujno)
- podlaga za valjanje
- miza oz površina velikosti pribl. 115 cm x 155 cm
- valjar
- posoda za mešanje
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
- pekač v velikosti pečice
- papir za peko
- pečica (ventilatorska)
Skutin zavitek – sestavine
Za testo
- 200 g ostre moke
- 400 g mehke moke
- 1 jajce
- 1 velika žlica olja
- 1 velika žlica kisa (belega)
- 1 majhna žlička soli
- 2,5 dl vode (oz. po potrebi)
Za nadev
- 400 g Domača skuta
- 1 jajce
- 1,5 žličke soli
- 1 žlica sončničnega olja
- 1 dl sladke smetane
- 4 žlice sončničnega olja
Za preliv
- 2 dl sladke smetane (po možnosti domače)
- 3 žlice mleka
Skutin zavitek – postopek
Pripravimo vlečeno testo po postopku, ki je opisan. Testo lahko zamesimo že nekaj časa prej (npr. zvečer).
Ravno tako za skutin nadev v posodi zmešamo vse sestavine.
Testo razvlečemo po delovni površini in pustimo, da se malo posuši. Če smo v naglici s časom, si pomagamo s sušilnikom in ga posušimo toliko, da se ne prijema za dlan. Površino testa poškopimoz oljem in enakomerno porazdelimo nadev. Preden testo pričnemo zvijati, ga obrežemo po robovih. S pomočjo prta – podlage, ga zvijemo v role.
Zavitke razrežemo na velikost pekača in jih polagamo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko.
Pekač položimo v pečico (ventilacijsko), katero smo predhodno ogreli na 170 stopinj Celzija in pečemo 35 minut.
Po 35 minutah peke, vzamemo pekač iz pečice in zavitek premažemo s premazom ter nadaljujemo s peko še približno 10 minut oz. tako dolgo, da se povrhnjica zavitka lepo obarva in zapeče. Čas prilagodimo temu ali imamo raje bolj ali pa manj zapečen zavitek.
Ko je zavitek pečen, ga pustimo še nekaj minut v pečici. Razrežemo lahko vročega ali pa ga pustimo, da se malo ohladi, da se pri rezanju ne razpada.
Mmmm, tako hrustljav in hkrati sočen! Dober tek!