Domače kislo mleko ali jogurt
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi krepko in osvežilno kislo mleko ali domač jogurt? Če je vaš  odgovor pritrdilen, sledite temu receptu in si naredite odličen domač jogurt ali kislo mleko v enem. Tako bomo izdelali napitek, osvežilnega in popolnega okusa za vso družino. Domač jogurt ali kislo mleko je narejeno zelo preprosto. Za pripravo ne potrebujete veliko sestavin ali bogatih izkušenj v kuhinji, naredi ga lahko čisto vsak. In to brez aparata. Po tem receptu bomo izdelali 1,2 l odličnega kislega mleka ali jogurta, ki bo v hladilniku počakal tudi več dni.

Pripomočki za izdelavo domačega jogurta:

  • 3 l posoda za kuhanje
  • velika jušna žlica
  • lesena kuhalnica
  • kuhinjska krpa iz blaga

Sestavine za izdelavo domačega jogurta:

Za 1,2 l jogurta (kislega mleka)

  • 1 l mleka s 3,5 % mlečne maščobe
  • 2 dl navadnega jogurta v ločku s 3,2 % mlečne maščobe

Priprava domačega kislega mleka ali jogurta

Kot smo že povedali, je postopek priprave zelo preprost. Vzamemo 3 l posodo za kuhanje in vanjo vlijemo 1 l mleka.

V mleko stresemo 2 dl navadnega jogurta in vse skupaj dobro premešamo s pomočjo jušne žlice.

Ko sta ti dve sestavini dobro združeni, na posodo namesto pokrova položimo leseno kuhalnico. Posodo nato pokrijemo z na polovico prepognjeno čisto kuhinjsko krpo. Paziti moramo, da je lesena kuhalnica nastavljena po sredini posode, tako da se kuhinjska brisača lepo namesti namesto pokrova in pokrije celotno posodo, ne da bi se dotikala sestavin.

Posodo nato postavimo na toplo mesto, nekje ob štedilniku in pustimo stati dva dni. Če je v prostoru zelo toplo, se bo jogurt naredil že po poteku 24 urah, če je vaše okolje bolj prijetno in klimatizirano, boste za izdelavo potrebovali dva dni ali več.

Po poteku tega časa, dvignite kuhinjsko brisačo in na rahlo pretresite posodo, da ugotovite, če se je kislo mleko oz. jogurt strdilo, ali je še vedno tekoče.

Če so sestavine v posodi še vedno tekoče, to pomeni da ni dovolj toplote in je potrebno čas izdelave podaljšati. Če se je vaše kislo mleko oz. jogurt že strdilo, to pomeni da je postopek izdelave zaključen.

V primeru, da imate raje kislo mleko, na posodo samo namestite pokrov in jo postavite v hladilnik. Narejenega kislega mleka ne mešajte. Čepa  ste ljubitelj jogurtov in slastnih desertov narejenih iz jogurta, preprosto premešajte narejeno kislo mleko z veliko jušno žlico, na posodo namestite pokrov in jo postavite za 1 uro v hladilnik.

V kolikor ste ljubitelj jogurtovih desertov vam svetujem, da na 2 dl pripravljenega domačega jogurta dodate 3 male kavne žličke ribezove marmelade (ali katere druge marmelade) Dobili boste odličen jogurtov desert.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor