Kifeljci s sirom in šunko – neverjetno okusen prigrizek
Print Friendly, PDF & Email

Tašča jih je nekega dne omenila, češ, da rabi recept za kupus kifle. Kaj hudiča pa so kupus kifle, sem se spraševala. Kupus – zelje, kifle kot kifli. Nič kaj slastno ni zvenelo. Pa sem vseeno pogooglala in zagledam zelo privlačne kifeljce s sirom in šunko, ki sem jih morala kar takoj preizkusiti. Zeljnati se imenujejo zato, ker so listnati kot zeljnati listi, okus je pa resnično neverjeten.

Kifeljci s sirom in šunko – neverjetno okusen prigrizek
Kifeljci s sirom in šunko – neverjetno okusen prigrizek

Pripomočki za kifeljce s sirom in šunko:

  • posoda za pripravo testa
  • metlica za stepanje
  • pekač
  • valjar
  • majhen krožnik
  • žlica za nanašanje
  • el. pečica

Sestavine za kifeljce s sirom in šunko

Testo:

  • 1 kg mehke moke tip 400
  • 3 dl mlačnega mleka
  • 2 dl mlačne vode
  • 2 žličke sladkorja
  • 40 g svežega kvasa
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 2 dl olja
  • 1 žlička soli

Nadev:

  • 150 g margarine
  • 3 rumenjaki
  • 1 žlička soli
  • 300 g feta sira ali 200 g naribanega trapista
  • 200 g šunke

Premaz:

  • 2 beljaka
  • sezam

Postopek za izdelavo Kifeljcev s sirom in šunko

V malo toplega mleka dodamo malo sladkorja in kvas. Pustimo okoli 10 minut, da kvas vzhaja. V primerno posodo za mesenje dodamo moko in vse ostale sestavine ter vzhajani kvas. Mešamo toliko časa, da postane testo gladko in se ne lepi na roke. Preveč ga ne mešajte, da ne postane žilavo. Tako pripravljeno testo prekrijete s krpo in na toplem mestu pustite eno uro, da naraste na enkrat večjo količino.

Kifeljci s sirom in šunko – neverjetno okusen prigrizek
Pripravimo testo, ki ga pustimo vzhajati, dokler se ne podvoji

Medtem začnemo pripravljati nadev. Margarino zmešamo z rumenjaki in dodamo sol. Jaz sem naribala sir in narezala šunko na manjše trakove. Namesto šunke lahko uporabite tudi pršut ali klobaso.

Kifeljcii s sirom in šunko – neverjetno okusen prigrizek
Testo razdelimo na dva do tri dele in vsakega zvaljamo v pravokotnik na 3 mm debelo

Ko je testo dovolj vzhajano, ga razdelimo na dva ali tri dele. Jaz sem jih razdelila na dva dela, zato so bili kifeljci večji. Pred tem smo si že pripravili površino za valjanje. Vsak del razvaljamo v pravokotnik na 2-3 mm debelo. Razvaljano testo namažemo s premazom iz margarine in rumenjakov ter posujemo s sirom in šunko.

Kifeljci s sirom in šunko – neverjetno okusen prigrizek
Razvaljano testo namažemo s premazom iz margarine in rumenjakov ter posujemo s sirom in šunko.

 

Kifeljci s sirom in šunko – neverjetno okusen prigrizek
Obloženo testo zarolamo v rolado in z majhnim krožnikom za kavo režemo trikotnike. Namažemo jih z beljakom in posujemo s sezamom.

Tako. Zdaj to obloženo testo zarolamo v rolado in z majhnim krožnikom za kavo režemo trikotnike. Namažemo jih z beljakom in posujemo s sezamom. Tako pripravljene kifeljce s sirom in šunko zložimo na peki papir, ki smo ga predhodno dali na pekač in v že naprej segreto pečico na 200 stopinjah pečemo okoli 15-20 minut oz. toliko časa, da lepo porumenijo.

Kifeljci s sirom in šunko – neverjetno okusen prigrizek
Pečemo okoli 15-20 minut oz. toliko časa, da lepo porumenijo.

Pa veselo oblizovanje prstov.

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor