Jesensko zeliščno maslo
Print Friendly, PDF & Email

S svojo barvitostjo in aromo bo jesensko zeliščno maslo popestrilo vaše jedi in vam s svojim antiseptičnim delovanjem pomagalo v boju proti mikrobom. Jesensko zeliščno maslo vsebuje zadnje sveže začimbnice in cvetice, ki nam jih ponuja narava da bi nam pomagala dvigniti odpornost v zimskih dneh. Črna bazilika ter listi in cvetovi kapucinke vam bodo dodala tudi nekaj žive energije. Okusno in aromatično maslo prija kar tako z rezino popečenega kruha ali kot dodatek mesnim in zelenjavnim jedem.

Jesensko zeliščno maslo – pripomočki:

  • nož za sekljanje
  • deska
  • posoda za pripravo jesenskega zeliščnega masla
  • pripomoček za mešanje
  • gospodinjska folija

Jesensko zeliščno maslo – sestavine:

  • 250 g surovega masla
  • 4 vejice sveže črne bazilike
  • velik šopek listov in cvetov kapucinke
  • sol po okusu

Jesensko zeliščno maslo – postopek priprave:

Drobno sesekljajte 4 vejice sveže črne bazilike in velik šopek listov in cvetov kapucinke. Zelišč v maslu ni nikoli preveč.

V skodelico za pripravo jesenskega zeliščnega masla dajte 250 g surovega masla sobne temperature. K maslu stresite sesekljana zelišča in dodajte sol po okusu.

Sestavine dobro premešajte.

Za potešitev radovednosti odrežite in prepecite rezino izbranega kruha ter jo namažite z pripravljenim jesenskim zeliščnim maslom in poskusite.

Odrežite kos prozorne gospodinjske folije ter nanjo predevajte jesensko zeliščno maslo.

S pripomočkom za mešanje ali nožem oblikujte podolgovato štručko.

Štručko zavijte in folijo na koncih zvijte kot papir bombona. Tako pripravljeno zeliščno maslo shranite v hladilniku in ga porabite v naslednjih dneh. V zamrzovalniku pa ga lahko hranite še naslednje 3 mesece.

Jesensko zeliščno maslo je uporabno za začinjanje zrezkov, kuhanega krompirja v oblicah in kot dodatek jedem po vaši izbiri.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Zelišča vsebujejo veliko eteričnih olj, ki imajo veliko moč pri ohranjanju zdravja. Kapucinke z močnim antiseptičnim delovanjem bodo že v naši ustni votlini preprečile vdor mikrobov v žrelo in dihalne poti. Poleg antiseptičnega delovanja vsebujejo tudi vitamin A in veliko žvepla. Začimbnice in rastline, ki vsebujejo veliko eteričnih olj ne segrevajte na visoke temperature. Jedem jih dodajajte ob koncu priprave saj boste tako ohranili njihovo neprecenljivo moč. Eterična olja, ki jih vsebujejo so močno hlapljiva. 
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor