Hrustljave krompirjeve rezine
Print Friendly, PDF & Email

Hrustljave krompirjeve rezine lahko postrežemo kot okusno, hrustljavo prilogo k poljubni mesni, zelenjavni ali ribji jedi, lahko pa jih tudi postrežemo kot prigrizek s hladnimi dipi ali omakami. Tako pripravljene krompirjeve rezinice imajo zunaj hrustljavo, slano in začinjeno skorjico, znotraj pa so mehke in prijetno sladkaste, tako da je vsak grižljaj svojevrstna izkušnja. Ker jih pripravimo v pečici so zdrava alternativa čipsu ali ocvrtemu krompirju, vendar nam kljub temu ni potrebno sklepati kompromisov na račun hrustljave skorjice.

hrustljave-krompirjeve-rezine (13)

Hrustljave krompirjeve rezine – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • lupilnik in nož
  • rezalna deska
  • pekač
  • peki papir ali silikonska podlaga primerna za pečenje

Za hrustljave krompirjeve rezine potrebujemo:

  • 3 srednje veliki krompirji, ki se ne razkuhajo
  • 2 žlici oljčnega olja
  • voda
  • sol
  • 2 veliki žlici poljubnih začimb (recimo: mlet poper, sladka ali pikantna paprika v prahu, čili, origano, kumina, drobnjak, rožmarin, … )

Kako hrustljave krompirjeve rezine pripravimo:

Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo. Pekač obložimo s peki papirjem ali silikonsko podlago za pečenje. Krompir olupimo in razrežemo na približno 0,5 cm debele rezine.

Hrustljave krompirjeve rezine

Hrustljave krompirjeve rezine

Narezan krompir damo v posodo, ga prelijemo z vodo in postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, ga kuhamo samo še 2 – 3 minute. Krompir se ne sme povsem skuhati, biti mora še nekoliko trd (beri: robovi rezin morajo biti še ostri in se ne smejo drobiti).

Hrustljave krompirjeve rezine

Vodo nato odcedimo, dodamo oljčno olje, sol in poljubne začimbe in dobro pretresemo, da razporedimo začimbe in olje po krompirju.

Hrustljave krompirjeve rezine

Nato na pripravljen pekač razporedimo krompirjeve rezine tako, da se med seboj ne dotikajo. Po želji jih še malo pokapamo z oljčnim oljem, ali dodamo še malo začimb na krompirje, ki so ostali manj začinjeni.

Hrustljave krompirjeve rezine

Tako pripravljen krompir damo v ogreto pečico in pečemo 5 – 10 minut, oziroma dokler se ne zapečejo in robovi zlato porjavijo.

Hrustljave krompirjeve rezine

Hrustljave krompirjeve rezine so najboljše še sveže, ker začnejo kasneje izgubljati hrustljavo skorjico. Če nam začimbe niso všeč, jih lahko brez problemov izpustimo in pripravimo samo s soljo. Pikantne krompirjeve rezine se odlično podajo k hladni zeliščni skuti ali jogurtovi omaki, samo slana oz. manj začinjena različica pa je enkratna priloga k bolj začinjenim omakam.

Hrustljave krompirjeve rezine lahko postrežemo kot prilogo poljubni mesni, zelenjavni ali ribji jedi, ki po možnosti vsebuje omako (recimo losos v mediteranski omaki, piščančji zrezki v mix omaki ali omaka iz mešane zelenjave).

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor