Losos v mediteranski omaki
Print Friendly, PDF & Email

Losos v mediteranski omaki je okusna in lahka jed, ki jo lahko pripravimo za elegantno kosilo ali lahko večerjo. Jed je resnično nekaj posebnega. Sama omaka je nekoliko kiselkasta s sladko, sadno noto suhih brusnic, zaradi česar se čudovito poda k lososu. Primerna je za vse, ki bi si želeli poskusiti nekaj novega, bi radi na svoje goste naredili dober vtis, ali pa se samo nekoliko pocrkljali na deževni dan. Ker za to jed potrebujemo zelo malo sestavin, potrebščin in časa, je losos v mediteranski omaki odlična izbira za vse priložnosti.

losos-v-mediteranski-omaki (11)

Losos v mediteranski omaki – pripomočki:

  • dobro teflonsko ponev
  • nož
  • kuhalnico

Losos v mediteranski omaki – sestavine:

Za 2 osebi potrebujemo

  • 2 fileta lososa (sveža ali zmrznjena)
  • losos-v-mediteranski-omaki (2)2 srednje velika paradižnika ali 1 veliko pest češnjevih paradižnikov (približno 100 g)
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 žlici suhih brusnic
  • 2 žlici pinjol
  • 2 stroka česna
  • 1 čajna žlička oljčnega olja
  • 1 čajna žlička nastrgane limonine lupinice
  • sveže mlet poper
  • ščepec zdrobljenega posušenega rožmarina
  • sol

Losos v mediteranski omaki – priprava:

Če imamo zmrznjene lososove filete, jih odtalimo. Pripravljene filete natremo s soljo, rožmarinom, poprom in limonino lupinico.

Losos v mediteranski omaki

Česen olupimo in stisnemo.

Losos v mediteranski omaki

Paradižnike operemo in narežemo na majhne koščke, oziroma, če uporabljamo češnjeve paradižnike, jih prepolovimo.

Losos v mediteranski omaki

V suhi ponvi prepražimo pinjole. Med praženjem jih neprestano mešamo, da se nebi zažgale.

Losos v mediteranski omaki

Pripravljene pinjole stresemo iz ponve na krožnik, da se bodo ohladile in postale hrustljave. Ponev postavimo nazaj na ogenj in je NE obrišemo, saj pinjole med praženjem izločijo malo olja, ki bo dodalo jedi okus.

V segreto ponev vlijemo olje in na njem popražimo česen. Ko le-ta porumeni, ga iz ponve odstranimo (česen bo na tak način v olje spustil okus).

Losos v mediteranski omaki

Na vroče olje položimo lososove fileje in jih na močnem ognju hitro popečemo z obeh strani (na vsaki strani pečemo približno 1 – 2 minuti).

Losos v mediteranski omaki

Losos v mediteranski omaki

Kot lahko na sliki vidimo, je file v sredini še surov. Tak mora biti. Nato v ponev dodamo paradižnike, mezgo in suhe brusnice, premešamo, pokrijemo s pokrovko ter na šibkem ognju kuhamo približno 5 minut.

Losos v mediteranski omaki

Ko se brusnice in paradižnik nekoliko zmehčajo, je jed pripravljena. Jed poskusimo in po potrebi dosolimo. Nazadnje dodamo pinjole, jed premešamo in odstavimo. Kuhano jed takoj postrežemo.

Losos v mediteranski omaki

K lososu v mediteranski omaki se odlično podajo hrustljave krompirjeve rezine in poljubna blanširana zelenjava.

Kot lahko vidimo na sliki spodaj, sem v tej izvedbi uporabila češnjeve paradižnike, ki veliko prispevajo k izgledu jedi. Sam okus bo ostal enak, ne glede na to ali bomo uporabili navaden paradižnik ali češnjeve paradižnike.

Losos v mediteranski omaki

Priporočam, da k tej jedi postrežemo zeleno zelenjavno prilogo, saj na tak način jed tudi vizualno obogatimo. Fižoleti, ki sem jih postregla, so bili samo na hitro poparjeni in še hrustljavi, saj tako ohranijo največ okusa.

Hrustljave krompirjeve rezine so po konsistenci podobne čipsu, so slane in začinjene in s tem prijetno uravnovesijo blago kiselkasto in sadno noto, ki jo ima mediteranska omaka.

Nasvet
Pri praženju pinjol in česna moramo biti pozorni, da postanejo zlati in ne rjavi. Rjavo zapečen česen in oreščki dobijo grenek okus, ki bo uničil okus jedi. Pinjole morajo ostati hrustljave, zato jih dodamo šele na koncu, tik preden jed odstavimo z ognja. V nasprotnem primeru se bodo skuhale in postale mehke. Dobro je, da sta fileta vsaj 2 cm debela, saj bosta tako med kuhanjem ostala sočnejša in se meso ne bo izsušilo.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor