Čemaževe štručke
Print Friendly, PDF & Email

Čemaževe štručke so zelo hrustljave in okusne štručke z mamljivim in blagim okusom česna, saj je njihov nadev narejen iz čemaževega namaza. Čemaževe štručke so odličnega okusa in so zelo dobra malica ali prigrizek med obroki. Uživamo jih lahko tudi kot dobro večerjo ob skodelici jogurta ali mleka. Po tem receptu bomo naredili okoli 900 g odličnih čemaževih štručk, ki bodo zadostovale za 5 oseb.

Pripomočki za čemaževe štručke:

  • posoda za vzhajanje testa ali kruhomat
  • pekač velikosti vaše pečice
  • papir za peko
  • električni sekljalnik ali multipraktik
  • manjša skleda za namaz
  • velika jušna žlica
  • lonček ali posodica za topljenje masla
  • nož
  • valjar
  • platnena kuhinjska brisača
  • električni štedilnik
  • ventilacijska električna pečica

Sestavine za čemaževe štručke:

Za približno 900 g štručk.

Za testo:

  • 330 ml mlačne vode
  • 3 velike jušne žlice olivnega olja
  • 1 mala čajna ravna žlička soli
  • 600 g bele gladke moke tip 500
  • 2,5 velikih ravnih jušnih žlic sladkorja (okoli 25 g)
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • nekaj moke za potrositi med oblikovanjem in valjanjem testa

Za namaz:

  • 100 g svežih čemaževih listov
  • sol po okusu
  • 80 g sirnega namaza (za pripravo sem uporabila Dukatov sirni namaz)
  • 2 veliki ravni žlici kisle smetane (okoli 40 g)
  • 50 g masla

Priprava čemaževih štručk:

Najprej se lotimo priprave testa. Če za pripravo testa uporabljamo kruhomat, potem zgoraj naštete sestavine za testo po napisanem vrstnem redu damo v posodo za kruhomat. Napolnjeno posodo postavimo v aparat in namestimo program za pripravo testa.

Če testo pripravljamo ročno, potem naštete sestavine damo v posodo za vzhajanje testa in jih s pomočjo žlice dobro združimo. Na pomokano delovno površino stresemo združene sestavine iz posode ter pregnetemo testo z rokami. Med gnetenjem testo po potrebi potrosimo z moko ter nadaljujemo z gnetenjem, vse dokler ne dobimo gladkega in mehkega testa, ki se ne lepi.

Tako narejeno testo vrnemo v posodo za vzhajanje testa, namestimo pokrov in pustimo, da vzhaja vsaj 30 minut.

Med tem časom pripravimo nadev. Nadev pripravimo tako, da v električni sekljalnik ali multipraktik damo 100 g svežega, opranega in s kuhinjsko brisačo posušenega ter na manjše kose narezanega čemaža.

Narezanemu čemažu dodamo 2 žlici oz. okoli 40 g kisle smetane in 80 g kremnega sirnega namaza.

V posodici na nizkem ognju raztopimo maslo in ga vlijemo v sekljalnik k ostalim sestavinam ter malo posolimo.

Sedaj zapremo sekljalnik in na največji hitrosti dobro sesekljamo vse sestavine. Tako pripravljen nadev postavimo v hladilnik za 5-10 minut.

Ponovno vzamemo narejeno testo in ga na pomokani površini razvlečemo v podolgovato obliko.

Tako oblikovano testo prerežemo na 4 enake dele.

Ponovno pomokamo delovno površino in nanjo damo enega od štirih kosov odrezanega testa, ki ga razvaljamo s pomočjo valjarja na debelino okoli 3 mm.

Na razvaljano testo namažemo nadev iz čemaža, ki smo ga pripravili v sekljalniku. Nadev namažemo po celotnem razvaljanem testu in nekoliko stran od robov.

Ko je testo namazano, ga preprosto zvijemo in postavimo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Po enakem postopku naredimo tudi ostale tri štručke. Ko so vse štiri štručke pripravljene, jih z nožem narahlo zarežemo po površini, in sicer vsako štručko 3- do 4-krat po širini.

Na tak način bodo štručke bolje vzhajale. Pripravljen pekač s štručkami postavimo v pečico, segreto na 50 stopinj Celzija, da še enkrat vzhajajo 15-20 minut.

Po poteku tega časa povečamo temperaturo pečice na 150 stopinj Celzija in štručke pečemo 30 minut. Temperaturo in čas pečenja prilagodimo svoji pečici. Po poteku tega časa pečene štručke vzamemo iz pečice.

Pekač s štručkami postavimo na delovno površino, vzamemo čisto kuhinjsko brisačo in jo zmočimo z mrzlo vodo ter dobro ožamemo. Z vlažno brisačo pokrijemo še vroče pečene štručke in pustimo pokrite okoli 10 minut.

Ko čas poteče, odstranimo kuhinjsko brisačo, štručke pa narežemo in postrežemo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor