Royal icing: recept, nasveti in ideje za krašenje
Print Friendly, PDF & Email

Royal icing (kraljevski preliv) je po mojem mnenju eden najboljših prelivov za piškote, ki pri krašenju ponuja največ različnih možnosti. V nadaljevanju vam predstavim recept, navodila za pripravo, nekaj nasvetov … za konec pa si lahko ogledate fotografije in dobite kakšno idejo za vaše piškote. Z royal icingom lahko okrasimo piškote za čisto vsako priložnost: božič, valentinovo, gregorjevo, veliko noč, nanje lahko kaj napišemo in jih tako personaliziramo. Skratka, možnosti je ogromno – le pustiti moramo domišljiji prosto pot.

Royal icing – pripomočki:

 • posoda
 • električni mešalnik ali metlica
 • servirne vrečke
 • skodelice
 • žličke
 • bucika ali zobotrebci

Royal icing – sestavine:

 • 1 beljak
 • 250 g sladkorja v prahu
 • par kapljic limoninega soka
 • voda (po potrebi)

Royal icing – postopek:

Najprej v posodi zmešamo beljak in sladkor v prahu v enotno zmes (ne stepamo snega). Dobimo zelo gosto maso. Dodajamo ji limonin sok ali vodo, da dobimo potrebno gostoto. Za risanje potrebujemo gostejšo maso, za preliv pa redkejšo. Za podrobnosti si preberite še nasvete.

Royal icing predevamo v servirno vrečko, ji odrežemo konico in že lahko okrašujemo piškote.

Obstaja nešteto načinov krašenja piškotov, na kratko pa naj vam predstavim tri.

1.) Risanje po piškotih (brez preliva)
Za ta način potrebujemo le gosto maso.
2.) Marmorno okraševanje piškotov
Okraševanje, pri katerem se barve prelivajo. Pri tem potrebujemo le redko maso, ki jo nanesemo po piškotih, preden se ta posuši.
3.) Okraševanje s prelivom in risanjem.
Pri tem najprej na piškote nanesemo preliv, ko se ta strdi, ali se na njem naredi vsaj skorjica, pa nanj nanesemo še gosto maso in z njo narišemo vzorce.

Royal icing – nasveti:

 1. Za royal icing uporabljamo res fino mleti sladkor v prahu.
 2. Če se nam konica vrečke zabaše, jo odmašimo z (mokro) buciko ali zobotrebcem.
 3. Tudi pri okraševanju si za popravke pomagamo z zobotrebcem.
 4. Kako vemo, da je masa dovolj gosta za risanje? Z žlice pada  v posodo v kupčkih v velikih presledkih (pljosk … … … pljosk … … … pljosk).
 5. Kako vemo, da je masa dovolj redka za preliv?  Ko masa z žlice teče v neprekinjenem toku, obrisi v masi pa izginejo v parih sekundah.
 6. Ko nanesemo preliv na piškot, z njim narahlo potolčemo po površini, da izginejo zračni mehurčki.
 7. Če je masa pregosta in jo imamo že v vrečki, kar v vrečko dodamo malo limoninega soka in vrečko pregnetemo.
 8. Če ugotovimo, da je masa preredka, jo iztisnemo iz vrečke, dodamo sladkor v prahu, premešamo z žličko in maso nadevamo nazaj v vrečko. Nima smisla, da bi se mučili s preredko maso, ko pa je rešitev le kakšno minutko stran.
 9. Ko delamo pikice, naj masa ne bo pregosta, sicer bodo nastale štrleče špičke. Če pa se nam vseeno zgodi – jih popravimo z mokrim zobotrebcem.
 10. Za začetek je lažje okraševati velike piškote, saj na njih tudi malo debelejša črta izpade lepo.
 11. Za barvanje lahko uporabimo barve v prahu, gelu ali tudi bolj tekoče. Predvsem pri tekočih pa imejmo v mislih, da se bo z dodajanjem barve masa redčila in bo mogoče potrebno dodati še več sladkorja v prahu.
 12. Maso royal icing lahko hranimo kakšne 3 dni v hladilniku. Nujno jo pokrijemo s folijo, ali jo pustimo kar v plastičnih vrečkah, ki naj bodo zavite, tako da zrak ne more vmes. Pred ponovno uporabo maso dobro premešamo (ali pregnetemo, če je v vrečki) in po potrebi dodamo nekaj kapljic limoninega soka.

Za konec pa še nekaj idej v fotografijah:

 

Veliko užitkov pri ustvarjanju!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.7]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor