Linške oči
Print Friendly, PDF & Email

Lincerji, linške oči, linški piškoti … zgolj tri sestavine za en maksimalen užitek. So krhki, hrustljavi, so piškot, pri katerem rečeš:”Eden ni nobeden, dva še trije niso, trije so pa ravno dovolj.” Edina slabost, ki jo imajo je ta, da teknejo kadarkoli in se jim je težko upreti!

Pripomočki za linške oči:

  • skleda
  • ročni mešalnik
  • cedilo
  • modelčki za izrez linških piškotov
  • peki papir
  • pekač dimenzije 46 X 36 cm (tisti, ki pride s pečico)
  • valjar
  • manjša žlička

Sestavine za linške oči:

  • 380 g večnamenske moke
  • 250 g masla
  • 125 sladkorja v prahu
  • ščep soli

In še:

  • marmelada po izbiri
  • sladkor v prahu za posip

Postopek za izdelavo linških oči

Nekaj ur preden začnemo s pripravo linških oči, vzamemo maslo iz hladilnika in počakamo, da se dobro zmehča na sobni temperaturi. Masla ne smete mehčati “na silo”, torej, da bi ga segrevali v mikrovalovni pečici, ali kako drugače. V tem primeru piškoti ne bodo enaki.

Ko je maslo zmehčano, ga nakockamo v skledo, skozi cedilo presejemo moko, dodamo ščep soli in sladkor v prahu. Na grobo premešamo z električnim mešalnikom.

Dokončno oblikovano kroglo testa vmesimo z rokami. Testo naj počiva eno uro, kar na kuhinjskem pultu pri sobni temperaturi.

Ko si testo spočije,  pomokamo delovno površino, testo razvaljamo na 4 mm debeline in z modelčki za izdelavo linških oči izrežemo oblike po želji. Za podlago mora biti izrezan del poln, za vrhnji del pa mora imeti izrez v obliki rožice ali srčka, da se skozi vidi marmelada pri končanem piškotu.

Linške oči polagamo na pekač, na katerega smo predhodno položili peki papir. Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija (klasično). Pečemo okoli 12 minut. Prevelik razmak med piškoti ni potreben, saj ne narastejo veliko. Bolj kot minute pečenja, je pri izdelavi piškotov pomembno, da ga večkrat pogledamo, ko je v pečici. Čisto rahlo se mora spodnja stran rjavkasto obarvat. Takrat je idealno pečen.

Ko so piškoti pečeni, pustimo, da se ohladijo, potem pa polne polovice namažemo z žličko marmelade in pokrijemo s piškotom z odprtinico. Po želji jih na koncu lahko še posujete s sladkorjem v prahu.

Torej, na delo! Se splača!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor