Hruškov sok
Print Friendly, PDF & Email

Hruške lahko shranimo v obliki kompota, jih predelamo v marmelade z različnimi dodatki (na primer s kokosom ali z meliso) ali pa iz njih pripravimo slasten hruškov sok. Če bomo pripravljali sok po tem receptu, bomo sicer dobili gosti sok, pa vendar redkejši, kot smo vajeni pri drugih gostih sokovih in ga bomo lahko pili tudi brez kasnejšega redčenja. Priprava hruškovega soka je preprosta in nam ne vzame veliko časa.

Zakaj se splača pripraviti hruškov sok? Ker je hruškov sok eden najbolj hranljivih in najbolj bogatih z vitamini, saj hruške pomirjajo, uravnavajo črevesno floro, pomagajo pri zaprtju in pri čiščenju telesa, uravnavajo pa tudi delovanje jeter, žolča in trebušne slinavke.

hruskov-sok

Hruškov sok – pripomočki:

  • nož
  • velik lonec
  • vedro (cca. 10 l)
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • tehtnica
  • džezva ali lijak in zajemalka
  • krpa ali kuhinjska rokavica
  • steklenice za vlaganje s pokrovi
  • odeja ali večja brisača

Hruškov sok – sestavine:

za 9 l soka

  • 3 kg hrušk (olupljenih in očiščenih)
  • 1 kg sladkorja
  • sok 1 limone
  • 7 l vode
  • 1 čajna žlička mletega cimeta (po želji)

Hruškov sok – postopek:

Hruške olupimo, jim odstranimo sredico in morebitne poškodovane dele, ter jih narežemo na manjše kose. Narezane hruške vsujemo v večji lonec in začnemo segrevati.

hruskov-sok

Posipamo s sladkorjem in zalijemo z enim litrom vode, ter kuhamo dokler hruške ne postanejo mehke. To je približno pol ure, oziroma odvisno od sorte in zrelosti hrušk. Vmes večkrat premešamo s kuhalnico.

hruskov-sok

V vedro natočimo 6 litrov vode in dodamo sok ene limone.

hruskov-sok

Ko so hruške kuhane, jih zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko hruške pred mletjem začinimo s cimetom v prahu.

hruskov-sok

Hruškov sok prilijemo k vodi v vedru in premešamo.

hruskov-sok

Razredčen sok prelijemo nazaj v lonec in segrevamo do vrenja. Če imamo manjši lonec, ta postopek izvedemo večkrat. Še vroč sok nalijemo do vrha v čiste steklenice in dobro zapremo s pokrovi. Pomagamo si z džezvo ali lijakom in zajemalko. Ko nalivamo sok v steklenice, naj bo lonec še na toplem štedilniku, da se sok ne bo sproti ohlajal. Tako bomo nalili res vroč sok. V tem primeru steklenic s sokom ni potrebno dodatno pasterizirati.

hruskov-sok

Steklenice s hruškovim sokom zavijemo v odejo ali brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo. Odprte steklenice s sokom je najbolje hraniti v hladilniku.

hruskov-sok

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor