Brezglutensko vlečeno testo
Že kar nekaj let nisem jedla štrudlja oziroma zavitka. Pravzaprav vse odkar imam celiakijo, saj mi nikakor ni uspelo narediti vlečenega testa iz brezglutenske moke. To je bil moj največji polom v življenju, saj enostavno ni in ni šlo. Vse do odkritja spodnjega recepta za brezglutensko vlečeno testo. Odkar delam testo po tem receptu, z največjim veseljem spet pečem zavitke na 1001 način. Zopet je nazaj volja do peke. In kar je najpomembnejše, spet lahko uživam v sladici ter jedeh iz vlečenega testa, ki jih obožujem.
Pripomočki za brezglutensko vlečeno testo:
- mešalec
- valjar
- podlaga za valjanje
- pekač velikosti 36 x 21
Sestavine za brezglutensko vlečeno testo
Za 4 zavitke:
- 1 kg brezglutenske moke Schar mix B
- 900 ml mlačne vode
- pol čajne žličke soli
- malo olja
Priprava brezglutenskega vlečenega testa
Najprej si pripravimo mešalec (jaz uporabljam kar kuhinjskega robota) s posodo in v posodo najprej damo mlačno vodo in olje nato sol, šele na koncu dodamomoko in z mešalnikom dobro pregnetemo.
Manjši namig: s časom sem prišla do spoznanja, da je brezglutenska moka Schar mix B edina, s katero vlečeno testo vedno uspe.
Ko smo testo zgnetli, ga lahko premažemo z oljem (po želji). Jaz ga pokrijem z prozorno folijo, da ne dobi skorjice in ga pustim počivati 20 – 30 minut.
Po pretečenem času testo razdelim na 4 dele, vsakega posebej razvaljam in napolnim z raznolikimi nadevi. Lahko so to sladki (jabolka, breskve, jagode, gozdni sadeži, orehovi nadevi, makovi nadevi, kokosov nadev, …) ali pa slani ( mleto m meso, bučke, skuta, krompir, ….).
Pokusite:
Ne glede na to, kako ga boste nadevali, bo brezglutensko vlečeno testo vedno odlično.
Dober tek!