Jabolčni zavitek
Jabolčni zavitek, ki ga pogovorno imenujemo štrudelj (mimogrede, beseda štrudelj je Nemškega izvora in pomeni vrtinec), je postal najbolj popularen v 18. stoletju, ko se je iz avstro-ogerskega cesartva razširil še v druge države (Hvaška, Bosna, Srbija, Romunija, Češka, Slovaška in Madžarska ). Najstarejši recept za jabolčni zavitek, ki je napisan na roke, sega daleč nazaj v leto 1696. Ste vedeli, da jabolčni zavitek spada med Avstrijske nacionalne jedi?
Jabolčni zavitek je najpreprostejše pecivo v kuhinji. Hkrati pa izjemno zanimiv, saj za njegovo pripravo lahko uporabimo ogromno drugih nadevov, tako slanih kot sladkih (skuta, različno sadje, meso, zelenjava, ….) in v vsakem primeru bo zavitek popoln. Zavitek je pripravljen iz vlečenega testa (lahko tudi listnatega), ki ga lahko naredimo doma ali pa kupimo v trgovini. Polnimo ga z jabolčnim nadevom.
Jabolčni zavitek po mojem receptu je sočen, v njem pa se prepletajo okusi izbranih jabolk, rozin, ruma, cimeta … Dodana mu je kisla smetana, ki daje zavitku sočnost,rum in cimet aromo, rozine pa sladkast okus. Zavitek ohladimo in ga serviramo s posutim sladkorjem v prahu, lahko pa ga serviramo tudi toplega.
Jabolčni zavitek – pripomočki:
- električni mešalec
- valjar
- strgalo
- pekač velikosti 36 x 45 (pekač pečice)
Jabolčni zavitek – sestavine
Za BG testo:
- 250 g brezglutenske moke Schar mix B
- pol žličke olja (+ nekaj olja za premaz)
- ščep soli
- 200 ml mlačne vode
Seveda lahko namesto brezglutenskega pripravite klasično vlečeno testo ali pa uporabite kupljenega.
Za jabolčni nadev:
- 1000 g jabolk
- 20 g masla
- 250 g kisle smetane
- 80 g rozin
- 5 jušnih žlic ruma
- 80 g sladkorja
- 1 vanilij zavitek
- 3 g mletega cimeta
- sladkor v prahu (za posip)
Jabolčni zavitek – postopek
Najprej iz vseh zgornjih sestavin za testo zgnetemo z električnim mešalnikom lepo gladko testo. Nato ga premažemo z oljem in ga pustimo počivati 20 – 30 minut.
Po pretečenem času testo razvaljamo na dobro pomokani površini.
Testo razvaljamo tanko in podolgovato, vendar pazljivo, da se nam ne trga.
Medtem, ko čakamo, da testo počiva, že lahko pripravimo jabolčni nadev.
Jabolka najprej olupimo in naribamo. Jabolka pustimo vsaj 20 minut počivati, da spustijo sok.
Ko smo si razvaljali testo ga poškropimo z stopljenim maslom, ne porabimo vsega masla, samo nekaj, ostanek prihranimo za na koncu. Nato dodamo kislo smetano in jo lepo previdno razmažemo po celotnem testu. Tako sedaj ožamemo jabolka in jih nanesemo na testo, dodamo rozine, ki smo jih predhodno namočili v 5 jedilnih žlicah ruma. Posujemo s sladkorjem, vanilij sladkorjem in cimetom.
Testo z nadevom zavijemo v zavitek in položimo v pekač obložen z peki papirjem. Ob koncu jabolčni zavitek premažemo še z preostalim maslom ter na več mestih prebodemo z vilicami. Jabolčni zavitek pečemo 40 minut na 180 stopinjah Celzija v predhodno ogreti klasični pečici.
Pečen zavitek dobro ohladimo, narežemo na poljubne kose in posujemo s sladkorjem v prahu.
Naj vam tekne!